Kantoormedewerkers willen niet thuiswerken

28 december 2011 | Door redactie

Het Nieuwe Werken wordt aan alle kanten gepromoot en gestimuleerd. Toch werken drie van de vier werknemers nog steeds het liefst op een vaste plek op kantoor. Bij thuiswerken missen ze aandacht van en contact met collega’s. Dat blijkt uit Het Nationale Werkplek Onderzoek 2011.

Als uw werkgever flexibele werktijden of Het Nieuwe Werken (HNW) in uw organisatie wil invoeren, is het slim om eerst te onderzoeken hoe de medewerkers daartegenover staan. Vooral jonge werknemers tot en met 24 jaar en 45-plussers zullen niet altijd behoefte hebben aan één of meer thuiswerkdagen per week. Zij hebben namelijk een sterke voorkeur voor een vaste werkplek. De groep tussen 25 en 45 jaar heeft vaker kleine kinderen en daardoor meer behoefte aan flexibele werktijden en werkplekken. Het belangrijkste voordeel van de werkplek op kantoor vinden werknemers het contact met hun collega’s.

Werkplek moet warm en huiselijk zijn

Van de 900 respondenten van Het Nationale Werkplek Onderzoek vindt 45% het belangrijk tot zeer belangrijk dat de eigen werkplek herkenbaar is en ‘iets eigens’ heeft. Zo’n 39% geeft aan dat het werkplezier wordt verhoogd door werken op een werkplek die warm en huiselijk voelt, maar 54% zegt dat de huidige werkplek nog lang niet huiselijk en warm genoeg is om het werk positief te beïnvloeden. Aandacht voor de inrichting van de werkplek loont dus de moeite.