Kinderen minder last van stressende ouders

14 november 2012 | Door redactie

Als werkende moeder heeft u vast wel eens last van een schuldgevoel. Tijdgebrek en haast veroorzaken stress en dat maakt u er niet aardiger op. Toch blijken kinderen daar niet altijd zo negatief over te denken als u zelf doet. Uit onderzoek in opdracht van Kinderopvang Nederland zou blijken dat kinderen hun ouders tijdens de 'ochtendspits' best gezellig vinden.

Werkende ouders moeten veel regelen en plannen om iedereen ’s ochtends op tijd de deur uit te krijgen. Vooral het vooruitzicht van reizen in de spits en een baan zonder flexibele werktijden veroorzaken veel stress. Uit onderzoek van TNS NIPO, in opdracht van Kinderopvang Nederland, zou blijken dat kinderen zich niet zo druk maken als hun ouders. Meer dan driekwart van de ruim 800 ondervraagde kinderen vinden de ochtend en de namiddag thuis de gezelligste momenten van de dag.  Het onderzoek is gedaan in het kader van de Week van Het Nieuwe Werken die duurt nog tot 16 november 2012. Daarover kon u al lezen in het bericht Het Nieuwe Werken houdt open huis.

Tips voor thuiswerkende ouders

Af en toe thuis werken kan voor wat verlichting zorgen. Maar thuis werken terwijl de kinderen ook thuis zijn, is soms knap lastig. Voor thuiswerkende ouders heeft Kinderopvang Nederland de volgende tips:

  • Kondig aan op welke dag u thuis gaat werken.
  • Stel duidelijke regels op over wat uw kinderen wel en niet mogen die dag.
  • Neem gewoon pauzes en doe in die tijd iets met uw kind, lunch bijvoorbeeld gewoon samen.
  • Bent u ’s ochtends of ’s avonds toch gestresst, lig daar dan niet wakker van.
  • Heeft u echt last van de aanwezigheid van uw kind(eren) werk dan niet thuis of zorg voor opvang.