Laat Het Nieuwe Werken een keuze zijn

8 januari 2015 | Door redactie

Niet alle werknemers staan te springen om volgens Het Nieuwe Werken (HNW) aan de slag te gaan. Toch is het wel belangrijk dat uw achterban hierin een keus krijgt. Werknemers die de mogelijkheid tot telewerken hebben en meer zelfstandig kunnen werken, zijn namelijk minder snel vermoeid en voelen zich meer met het werk verbonden.

Uit onderzoek van Profile Dynamics en TNO is gebleken dat de mening van werknemers verdeeld is als het over Het Nieuwe Werken gaat. Ongeveer een derde van de ondervraagde werknemers is zonder meer positief over plaats- en tijdonafhankelijk werken, terwijl 40% dit neutraal beoordeelt. De resterende 38% heeft de nodige moeite met HNW.

Flexibiliteit en vrijheid van Het Nieuwe Werken

Het belangrijkste voordeel van HNW voor werknemers is het gemak, de flexibiliteit en de vrijheid van HNW. Ze kunnen zelf hun werk indelen en werken waar en wanneer ze maar willen. De keerzijde van de medaille is dat het met deze werkwijze lastiger kan zijn om werk en privé te scheiden. Daarnaast hebben sommige werknemers moeite met de extra vrijheid. Zij hebben liever duidelijke afspraken over hoe zij hun werk moeten uitvoeren.

HNW niet verplicht stellen

Werknemers blijken vooral enthousiast over de optie om voor HNW te kunnen kiezen. Het lijkt dan ook geen goed idee om HNW-maatregelen verplicht te stellen. En het is belangrijk om niet iedereen over één kam te scheren. HNW werkt vooral goed voor werknemers die doelgericht werken en houden van inzicht en creativiteit. Ook als Het Nieuwe Werken al enige tijd is ingevoerd in de organisatie, is het goed om met de OR het gesprek hierover met zowel de achterban als de bestuurder aan te gaan. Zo kunt u de uitvoering van HNW evalueren en eventueel bijstellen.