Met webcast kan werknemer zelf oefenen

30 september 2013 | Door redactie

Heeft u wel eens overwogen om een webcast in te zetten als leermiddel? Een webcast of weblecture is een opname van bijvoorbeeld een bedrijfstraining, presentatie, instructiefilmpje of workshop die met behulp van een webbrowser kan worden bekeken. Meestal zijn ook livesessies met streaming video mogelijk.

Aan een weblecture kunt u behalve beeld en geluid ook andere applicaties toevoegen, zoals Powerpointslides, bijlagen en interactieve opties zoals chats, polls en toetsen. U kunt webcasts niet alleen gebruiken voor bedrijfstrainingen en -instructies maar ook voor evenementen, congressen en seminars.

Zelfstandig oefenen met weblecture

Een voordeel van video-instructies is dat een werknemer zelfstandig een vaardigheid kan oefenen. In het filmpje geeft de docent instructies of doet een handeling voor. De medewerker oefent de vaardigheid en controleert zichzelf door de instructie nogmaals te bekijken. Weblectures bieden ook uitkomst als u grotere groepen medewerkers in één keer wilt informeren.

Voordelen van webcasts:

Andere voordelen van webcasts:

  • De werknemers kunnen de webcast voorafgaand aan de les op eigen gelegenheid bekijken, zodat er in de les meer tijd en ruimte is voor interactie met de docent.
  • Medewerkers die een bijeenkomst hebben gemist, kunnen deze later (gedeeltelijk) terugkijken.
  • De docent kan meer invloed uitoefenen op het videomateriaal en daardoor een persoonlijke ‘touch’ geven aan het lesmateriaal.