Misverstanden draaien HNW de nek om

1 augustus 2011 | Door redactie

Het Nieuwe Werken (HNW) wint steeds meer populariteit. Steeds meer organisaties zien er de voordelen van en introduceren deze manier van werken. Maar langzamerhand begint ook de keerzijde zichtbaar te worden. Als gevolg van het werken op afstand steken arbeidsconflicten de kop op.

Volgens arbeidsrechtdeskundigen leidt Het Nieuwe Werken tot meer arbeidsconflicten. De arbeidsvoorwaarden blijven volgens hen namelijk achter bij deze nieuwe ontwikkeling. Als gevolg daarvan ontstaat er veel onduidelijkheid over de voorwaarden en regels bij het werken thuis.

Duidelijke afspraken maken

Maakt u geen duidelijke afspraken met uw medewerkers over wat er wel en niet is toegestaan, dan liggen conflicten op de loer. Mogen uw medewerkers bijvoorbeeld onder werktijd even boodschappen doen? Moeten ze deze tijd diezelfde dag dan weer inhalen of mag dat ook later? Hoe controleert u dat? Wat zijn de gevolgen voor de medewerkers als de kwaliteit en kwantiteit van het werk achteruit gaan? Verplicht u hen dan om weer op kantoor te werken? En wie is er verantwoordelijk voor de kwaliteit en de kwantiteit van het werk, ligt dat volledig bij de medewerkers of speelt u daarin ook een rol? Bespreek dit soort zaken dus met uw medewerkers, maak hierover duidelijke afspraken en leg deze schriftelijk vast. Zo voorkomt u dat Het Nieuwe Werken op een drama uitloopt.