Niet in uw pyjama achter de laptop

3 september 2012 | Door redactie

Thuis werken heeft veel voordelen: geen collega’s die u lastigvallen en lekker uw eigen werkdag indelen. Bovendien bent u thuis vaak productiever dan op uw werk. Juist doordat u ongestoord kunt werken. Maar dan moet u zich niet laten afleiden en zorgen voor een professionele werkhouding. U kunt u thuis het beste zo gedragen alsof u op kantoor bent. Kruip dus niet in pyjama achter uw laptop en richt een thuiskantoor in.

Thuis werken gaat beter als u het gevoel heeft dat u echt aan het werk bent. En dat gevoel bereikt u door u net zo voor te bereiden als voor uw werkdag op kantoor. Blijf dus niet de hele ochtend in uw pyjama of badjas rondlopen, maar gedraag u thuis alsof u voor uw werk de deur uit moet: gewoon aankleden dus! Zo maakt u het voor uzelf ook makkelijker om een duidelijke grens te trekken tussen werktijd en vrije tijd. Wat kunt u nog meer doen om een professionele werkhouding te bevorderen en te zorgen voor een productieve werkdag?

Richt een thuiswerkplek in

Een van de voordelen van thuis werken is ongestoord kunnen doorwerken. Maak dus een werkplek waar u rustig en geconcentreerd kunt werken, het liefst in een aparte ruimte die u kunt afsluiten. Dat werkt wel zo prettig als u telefoongesprekken met collega’s of zakenrelaties moet voeren. Is het belangrijk dat u bereikbaar bent voor uw manager, uw collega’s of voor klanten, zorg dan dat duidelijk is wanneer u dat bent. Heeft u op afstand via beeld en geluid contact met collega’s, vergeet dan niet dat uw omgeving ook in beeld komt! Laat dus geen persoonlijke zaken slingeren, zet de strijkplank uit het zicht en ruim kinderspeelgoed op. Lege wijnglazen, volle asbakken en vuile was doen het ook niet goed.