Nieuwe werken niet voor iedereen geschikt

21 maart 2012 | Door redactie

Het is natuurlijk een enorme open deur, maar Het Nieuwe Werken is niet voor iedereen geschikt. Werknemers die baat hebben bij structuur en wel een stok achter de deur kunnen gebruiken, kunnen hun werk beter doen op vaste tijden en op een vaste werkplek. Werkgevers lopen juist risico meer geld kwijt te zijn aan Het Nieuwe Werken, dan er geld mee te besparen, als ze deze groep werknemers laten zwemmen.

Als u ziet hoe zeer Het Nieuwe Werken (HNW) in de belangstelling staat, zou u denken dat iedereen erop zit te wachten. Dat is niet waar. Er is altijd een groep werknemers die helemaal niet geïnteresseerd is in meer vrijheid en meer eigen verantwoordelijkheid. Deze groep wil juist een duidelijke structuur en veel zekerheid en doet zijn werk het beste op vaste tijden en op een vaste plek. Deze werknemers worden niet gemotiveerd door thuis werken en flexibele werktijden. Dat zou blijken uit onderzoek door psycholoog Marjette Slijkhuis aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Jongeren willen leiding

Als werkgevers deze groep laten zwemmen, kan Het Nieuwe Werken minder besparing opleveren dan zij dachten. Het onderzoek onder honderden werknemers uit verschillende sectorten laat zien dat slechts een deel van de werknemers profiteert van het nieuwe werken. Het grootste deel raakt er niet door gemotiveerd en gaat er bovendien niet beter van presteren. Een belangrijk kenmerk van HNW is dat de leidingegevende niet langer de manier van werken controleert, maar vooral het resultaat. Maar werknemers die behoefte hebben aan structuur, willen juist dat hun werkwijze stap voor stap wordt gecontroleerd. Ook blijkt het een mythe dat juist jongeren behoefte hebben aan meer vrijheid, maar ook zij willen een  controlerende vorm van feedback. De titel van het proefschrift luidt: ‘A structured approach to need for structure at work’. U kunt het aanvragen per e-mail.