OR werkt ook goed samen onder Het Nieuwe Werken

Werknemers – en dus ook leden van een ondernemingsraad (OR) – krijgen door flexibel werken de kans om een betere balans te creëren tussen werk en privé. Werknemers werken bijvoorbeeld regelmatig thuis of hanteren flexibele uren. Met dit zogeheten Het Nieuwe Werken is het wel lastiger om een hele OR bij elkaar te krijgen.

28 december 2018 | Door redactie

Samenwerken op afstand brengt uitdagingen met zich mee. Zo is het belangrijk dat OR-leden in een organisatie die Het Nieuwe Werken hoog in het vaandel heeft staan, elkaar niet uit het oog verliezen en regelmatig contact hebben. Ondanks alle mogelijke communicatiemiddelen – denk niet alleen aan telefoneren en e-mailen, maar ook aan video-conferencing en werkdocumenten plaatsen op een digitale schijf die ook vanuit huis te openen is – is het goed als OR-leden elkaar persoonlijk blijven ontmoeten. Een mogelijke oplossing is een verplichte gezamenlijke kantoordag. Die kan – afhankelijk van de grootte van de OR – wekelijks, maar ook minder frequent voorkomen.

OR-voorzitter houdt het overzicht

Bij werken op afstand is het belangrijk om goede afspraken te maken. OR-leden zien van elkaar namelijk niet wat ze doen. Daarom moeten zij goede afspraken maken over de taakverdeling en elkaar actief op de hoogte houden van de vorderingen die ze maken. De OR-voorzitter neemt hierin de leiding en zorgt dat hij het overzicht houdt. Daarnaast is het voor een OR in een organisatie waarin flexibel werken mogelijk is, belangrijk om goede afspraken te maken over de bereikbaarheid. Zo kunnen OR-leden bijvoorbeeld op een schema aangeven wanneer zij op kantoor zijn, wanneer zij thuiswerken (tools) en wanneer zij op andere momenten eventueel nog telefonisch beschikbaar zijn.