Strikter thuiswerkadvies en sluitingstijd voor locaties

30 november 2021 | Door redactie

Vanwege het hoge aantal coronabesmettingen heeft het demissionaire kabinet nieuwe maatregelen genomen. Het thuiswerkadvies is aangescherpt en er is een sluitingstijd van 17.00 uur in het leven geroepen. Moeten kantoren nu ook eerder dicht?

Het doel van de striktere maatregelen is vooral om het aantal contactmomenten per dag sterk te verminderen. Daardoor kan het aantal coronabesmettingen worden teruggedrongen en is verdere overbelasting van de zorg te voorkomen. Sinds zondag geldt er een ‘avondlockdown’, waarbij op veel locaties dagelijks de deuren om 17.00 uur dicht moeten. De nieuwe regeling (pdf) duurt in ieder geval tot 19 december 2021, maar deskundigen verwachten dat er waarschijnlijk voor een langere periode geen versoepeling mogelijk is. 14 december beoordeelt het kabinet de situatie opnieuw.

Geen eerdere sluitingstijd voor notaris of advocaat

Het thuiswerkadvies is nu ‘Werk thuis. Kan dat niet: houd op het werk altijd 1,5 meter afstand.’ Eerder was het advies ‘Werk thuis, tenzij het echt niet anders kan’. In het nieuwe advies is er dus concreet aandacht voor de 1,5 meter afstand.
Daarnaast geldt er een sluitingstijd tussen 17.00 en 05.00 uur. Op de site van Rijksoverheid wordt vermeld dat de sluitingstijd van toepassing is op ‘alle locaties en evenementen’. Elders op de site staat ook een specifieker lijstje: sportlocaties binnen en buiten, niet-essentiële winkels (zoals kledingwinkels), niet-essentiële dienstverlening (zoals zaalverhuur, contactberoepen, pret- en dierenparken, wellnesscentra, sauna’s en zonnestudio’s), horeca en locaties voor kunst en cultuur. Bovendien zijn er een aantal uitzonderingen:

  • Essentiële winkels zoals supermarkten, drogisterijen, dierenwinkels, opticiens en groothandels, blijven open tot 20.00 uur.
  • Essentiële dienstverlening zoals de notaris of advocaat, hypotheekadviseur, apotheker en medische contactberoepen, houden normale openingstijden.

Het liefst thuisblijven en anders afstand houden

Voorgaande kan de vraag oproepen of elke organisatie waarin niet iedereen kan thuiswerken en die niet als essentieel wordt bestempeld, om 17.00 uur de deuren moet sluiten. In een reactie laat het ministerie van Justitie en Veiligheid weten dat de sluitingstijd niet van invloed is op ‘kantoren of bedrijven’, omdat het algemene advies is om thuis te werken. Kunnen werknemers niet thuiswerken, dan is vooral voldoende afstand houden van belang. De sluitingstijd is bedoeld voor locaties waar mensen met elkaar in contact komen. In bijvoorbeeld kantoren speelt dit minder en gaan mensen vaak al vóór het avondeten naar huis. Komen organisaties in de problemen door de nieuwe situatie, dan kunnen ze terugvallen op een aantal steunmaatregelen.