Tablet vraagt om extra aandacht werkhouding

29 mei 2013 | Door redactie

Mobiel werken op een smartphone of tablet biedt vele voordelen maar er kleeft toch ook een groot nadeel aan. Het werken op een tablet of smartphone kan funest zijn voor de werkhouding van medewerkers. Een tablet of smartphone nodigen namelijk nogal uit om op ergonomisch onverantwoorde plekken te werken. Besteed dus extra aandacht aan de werkhouding bij het werken met een smartphone of tablet.

Tablets en smartphones zijn niet meer weg te denken. Zeker als u binnen uw organisatie Het Nieuwe Werken toepast, zijn de smartphone en tablet geliefde middelen om werk te verzetten. Het gebruik van een smartphone of tablet vergroot echter de kans dat uw medewerkers niet op hun vaste werkplek werken. De officiële werkplek heeft echter een ergonomische bureaustoel die het risico op RSI/KANS zo veel mogelijk beperkt. Op een willekeurige flexplek zijn deze voorzieningen vaak niet aanwezig.

Een goede werkhouding voor de tabletgebruikers

Over werkhoudingen die invloed hebben op het lichaam bij gebruik van de tablet is nog vrij weinig bekend. Wel is inmiddels duidelijk dat het hoofd en de nek meer gebogen zijn bij het gebruik van tablets dan bij het werken met een laptop of desktop. Medewerkers die dus regelmatig werken met een tablet kunnen op den duur dus last krijgen van nekklachten.
Om lichamelijke problemen door het gebruik van een tablet te voorkomen zij er een aantal aanbevelingen die u kunt toepassen:

  • Zorg voor een tafelopstelling waarbij de tablet onder een hoek op tafel staat.
  • Zorg dat medewerkers recht achter het tablet zitten, op een hoge stoel. Zo ontzien zij hun nek zo veel mogelijk.
  • Zorg dat medewerkers iedere 15 minuten van houding veranderen.