Thuiswerken ambtenaren levert € 7,5 miljard op

29 december 2011 | Door redactie

Als alle ambtenaren een kwart van hun arbeidstijd gebruiken om thuis te werken, kan de overheid € 7,5 miljard besparen. Dat blijkt uit het rapport Trends in Mobiliteit van Capgemini. Het stranden van de kilometerheffing zou een extra argument zijn om thuiswerken te bevorderen.

In totaal werken er 370.000 ambtenaren bij de overheid. De besparing van € 7,5 miljard is een optelsom van besparingen tot het jaar 2020. Van deze besparingen komt 80% uit lagere reiskosten. Ook kan er flink bezuinigd worden op energie. Hierover las u al eerder in het bericht ‘Besparen op energie kan slimmer’.  In de berekeningen is rekening gehouden met een investering door de overheid van € 700 miljoen voor ondersteunende maatregelen. Het gaat bijvoorbeeld om de aanschaf van bureaus, laptops en bureaustoelen voor de werkplekken thuis.

Geld nodig voor herinrichting kantoren

Verder is er geld nodig voor het herinrichten van kantoren. Bij uitbreiding van het werken vanuit huis zijn minder vaste werkplekken nodig en meer interactieve vergaderruimtes. In de berekeningen is ook rekening gehouden met het gegeven dat de overheid het aantal werkplekken niet onmiddellijk met een kwart kan verminderen, bijvoorbeeld door meerjarige huurcontracten.