Thuiswerkers moeten nieuw beweeg- en zitgedrag aanleren

14 februari 2023 | Door redactie

Thuiswerken vergoot de kans op gezondheidsklachten, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM. Een van de oorzaken is dat thuiswerkers meer en verkeerd zitten. Werkgevers zouden meer gerichte maatregelen moeten nemen om thuiswerkers nieuw beweeg- en zitgedrag aan te leren.

Uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu, uitgevoerd vanaf het begin van de coronapandemie, blijkt dat thuiswerkers in die periode een hoger risico liepen om gezondheidsklachten te ontwikkelen. Het gaat om klachten als pijn aan de rug en onderrug, en pijn in armen, nek en schouders (KANS). Deze klachten worden deels veroorzaakt door lang zitten. Ook bij hybride werken zaten werknemers meer en bewogen ze minder, maar het verschil met werknemers die op locatie werkten, was veel kleiner. Het lijkt erop dat thuiswerkers meer prikkels nodig hebben om te bewegen. De werkgever dus gerichte maatregelen nemen om gezondheidsklachten en verzuim te voorkomen.

Nieuwe gewoontes ontwikkelen

Omdat na de coronapandemie in veel organisaties meerdere dagen thuiswerken de norm is geworden, adviseert het RIVM werkgevers om maatregelen te nemen die werknemers stimuleren om meer te bewegen. Het is belangrijk dat werknemers zelf letten op het eigen zit- en beweeggedrag en zich bewust zijn van de risico’s die ze lopen. De werkgever moet hierover voorlichting geven: waarom is een goede zit- en werkhouding en voldoende beweging nemen belangrijk en hoe breng je dit in de praktijk? Dit kan met videofilmpjes over het instellen van de werkplek, de juiste zithouding (tool) en beweegoefeningen. Maatregelen zoals het inlassen van korte pauzes om even te bewegen tijdens videovergaderingen moeten helpen nieuwe gewoontes te ontwikkelen. Neem dit standaard op als onderdeel van een vergadering.