Veel medewerkers zijn doodop

13 maart 2013 | Door redactie

Eén op de vijf medewerkers is oververmoeid. Dat is de tol die veel medewerkers betalen voor de combinatie van werk en privé. Te weinig en slecht slapen kan echter leiden tot een hoger risico op hart- en vaatziekten. Een gezonde levensstijl en Het Nieuwe Werken kunnen uw medewerkers helpen oververmoeidheid tegen te gaan.

Maar liefst 18% van de medewerkers in Nederland slaapt minder dan hij zou willen vanwege de verplichtingen aan werk en gezin. Nederland zit daarmee nog onder het wereldwijde gemiddelde van 29%. Dit blijkt uit een onderzoek van Regus onder meer dan 24.000 medewerkers in ruim 90 landen. Medewerkers die oververmoeid zijn, lopen echter meer risico op hart- en vaatziekten.                                      

Hart- en vaatziekten als gevolg van slaapgebrek

Op basis van cijfers uit het onderzoek (pdf) van het RIVM hebben onderzoekers van de Wageningen University de relatie tussen slaap en het optreden van hart- en vaatziekten onderzocht. Daaruit blijkt dat medewerkers die korter dan zes uur slapen én daarbij niet uitgerust opstaan, een hoger risico hebben op het krijgen van hart- en vaatziekten dan werknemers die zeven à acht uur per nacht slapen. Voor mensen die langer dan negen uur slapen, is er geen extra risico gevonden. Medewerkers die kort slapen, maar fris en uitgerust opstaan, lopen net zo veel kans op hart- en vaatziekten als hun collega’s die langer slapen.

Gezonde levensstijl vermindert de kans op hartproblemen

Zorg dat uw medewerkers op de hoogte zijn van de risico’s op hart- en vaatziekten en stimuleer hen gezond te leven. Een gezonde levensstijl vermindert de kans op hartproblemen met 57%. Bij een gezonde levensstijl kunt u denken aan gezonde voeding, niet roken, genoeg beweging en matig alcohol drinken. Om zo’n levensstijl aan te moedigen, kunt u werkfruit, bedrijfsfitness of een cursus stoppen met roken aanbieden.
Door goed slapen aan de gezonde levensstijl toe te voegen, daalt het risico zelfs tot 65%. Misschien kunt u uw medewerkers op dit punt tegemoetkomen door hun meer mogelijkheden te bieden om werk en privé beter op elkaar af te stemmen. Denk bijvoorbeeld aan Het Nieuwe Werken.