Werkgever moet sporten onder werktijd mogelijk maken

6 april 2023 | Door redactie

Tijdens de coronapandemie werden werkgevers opgeroepen om sporten onder werktijd mogelijk te maken. Maar ook nu is het een goed idee om werknemers meer te laten bewegen tijdens een werkdag. Vooral thuiswerkers blijken meer gezondheidsklachten te hebben door een gebrek aan beweging en verkeerd zitten.

Werknemers die te weinig bewegen gedurende een werkdag en te lang en verkeerd zitten, hebben vaker gezondheidsklachten. Dat geldt vooral voor thuiswerkers. Werkgevers zouden sporten onder werktijd meer moeten promoten. Dat stelt Anne van der Put die als socioloog promoveerde op de relatie tussen gezondheid en werk, en dan vooral als het gaat om vitaliteit. Door te sporten maken werknemers hun hoofd leeg en dat schept ruimte voor nieuwe inhoud. Volgens Van der Put zijn gezonde mensen en mensen die veel bewegen productiever en hebben ze beter cognitieve vermogens. Daardoor zijn ze weerbaarder en zijn ze ook beter in stat om met stress om te gaan.

Gebruik flexibiliteit van thuiswerken

De meeste werknemers moeten sporten na afloop van hun werkdag. Maar de werkgever kan ook mogelijkheden schepen om sporten onder werktijd mogelijk te maken. Steeds vaker is bij bedrijven in verzamelgebouwen ook een fitnessruimte of sportschool of yogastudio gevestigd. En nu thuiswerken en hybride werken voor veel bedrijven normaal zijn geworden, vergroot dat de mogelijkheid om overdag te sporten. Waarom werknemers geen gebruik laten maken van de flexibiliteit die thuiswerken met zich meebrengt? Wie veel thuiswerkt, mist het loopje of de fietstocht naar werk of de ov-halte. Zonder sport is het lastig om aan de normen uit de Beweegrichtlijn van de Gezondheidsraad te voldoen. Die beveelt aan: 2,5 uur per week matig intensief bewegen en 2,5 uur per week spier- en botversterkende activiteiten. En dat is een minumum.

Afspraken maken over flexibele werktijden

Daarbij komt dat de werkplek thuis niet altijd ergonomisch verantwoord is en werken in een verkeerde houding in de hand werkt. Verkeerd zitten en lang in dezelfde houding zitten, brengt risico van fysieke overbelasting met zich mee waardoor werknemers allerlei lichamelijke klachten kunnen krijgen zoals rugklachten, hoofdpijn en KANS. Niet alleen zorgt regelmatig sporten voor de broodnodige lichaamsbeweging, sporten is ook goed voor de sociale contacten.  Werkgevers profiteren er zelf ook van als ze sporten onder werktijd toestaan. De werknemer loopt dan minder kans op verzuim. Duidelijke afspraken maken over flexibele werktijden kan ruimte scheppen voor sport.

Bijlagen bij dit bericht