Zelfgemaakte werkplek maakt productief

15 september 2010 | Door redactie

Als werknemers zelf hun werkomgeving ontwerpen en inrichten, zijn ze niet alleen gelukkiger en gezonder, maar ook productiever. De productiviteit blijkt zelfs met 32% te stijgen. Een Britse professor vindt daarom dat medewerkers meer invloed op hun werkomgeving moeten kunnen uitoefenen.

Volgens psycholoog Craig Knight van de University of Exeter zijn werknemers in een ongemakkelijke werkomgeving minder bevlogen. Als u hun echter wat controle geeft, verandert dit. Dan worden ze gelukkiger met hun werk, identificeren ze zich meer met hun werkgever en werken ze efficiënter.

Werkruimte inrichten

Bij het onderzoek waren tweeduizend kantoormedewerkers betrokken. Werknemers werden in verschillende kantoorruimtes geplaatst. De werkomgevingen waren respectievelijk steriel (kaal en functioneel), verrijkt (aangekleed met planten en schilderijen), door de manager ingericht of zelf ingericht. Bij werknemers in de verrijkte werkruimtes werd een verhoogde productiviteit van 17% vastgesteld ten opzichte van de steriele werkplek. Bij de zelf ingerichte werkomgeving was dit verschil maar liefst 32%.