Zo lang mogelijk werken op één laptopaccu

4 juli 2013 | Door redactie

Werkt u niet altijd op kantoor op uw laptop maar ook wel eens in de trein, in de achtertuin of zelfs vanaf uw vakantieadres, dan zult u niet altijd een stopcontact bij de hand hebben. Het is dan zaak om ervoor te zorgen dat de batterij van uw laptop zo lang mogelijk meegaat. Hoe regelt u dat?

U kunt een paar dingen doen om ervoor te zorgen dat de batterij van uw laptop het zo lang mogelijk volhoudt. Allereerst kunt u de helderheid van uw beeldscherm aanpassen. Als u uw scherm minder fel instelt, kan dat flink schelen in het batterijverbruik van uw laptop. In Windows kunt u via het configuratiescherm het energiebeheer en de schermhelderheid aanpassen. U kunt ook instellen dat het scherm dimt als u de laptop vijf minuten niet gebruikt en dat de harde schijf wordt uitgeschakeld. Er zijn ook gratis programma’s die u helpen om uw laptop zo zuinig mogelijk in te stellen zodat u het maximale uit uw accu kunt halen.

Onnodige programma’s afsluiten

Ook loont het de moeite om uit te zoeken welke programma’s veel energie gebruiken. Hierbij kunt u denken aan onnodige programma’s die automatisch worden opgestart en op de achtergrond draaien. Ook zijn er vaak ongebruikte plug-ins die uw internetbrowser – en dus uw batterij – behoorlijk zwaar belasten. Bij Taakbeheer (te bereiken via [Ctrl]+[Alt]+[Del]) kunt u zien welke programma’s er allemaal draaien en hoeveel die van de processor en het geheugen vragen. Vaak wordt er van alles opgestart wat u niet nodig heeft, zoals toepassingen die bij uw laptop geleverd werden en automatische updates.