Ruim helft managers heeft overvolle agenda

Een goed voornemen voor 2021: een legere agenda. Uit onderzoek blijkt namelijk dat die van 53% van de managers te vol zit. Slechts 16% slaagt erin ruimte in de agenda te houden. Ook te druk? Creëer met deze tips wat meer lucht in uw planning.

6 januari 2021 | Door redactie

Constant schakelen tussen taken en projecten werkt niet productief. Het steeds weer opstarten van een nieuwe taak kost tijd en energie. Werk daarom met aandacht aan één klus tegelijk. Of bundel soortgelijke taken, zoals telefoongesprekken of e-mails beantwoorden. Zo bent u maar één keer tijd kwijt aan het opstarten. Daarnaast voelt de dag minder versplinterd aan, waardoor u minder werkdruk ervaart. Moet u een moeilijke klus doen die veel concentratie vereist? Schakel dan de telefoon en mail alerts tijdelijk uit. Kies daarvoor een geschikt moment, zoals aan het begin van de werkdag of na de lunch. Dan bent u nog fris.

Plan niet te strak

Als uw agenda te strak is volgepland, raakt u in de knoop met deadlines. Plan daarom iedere dag ruimte in voor onvoorziene zaken. Gun uzelf twee uur per dag om in te lopen of onverwachte taken op te pakken. Voor de onvoorziene zaken die geen directe actie vereisen: plan ze meteen in. Heeft u tijd over? Werk dan achterstallig werk weg of ruim uw mailbox op.
Plan vergaderingen ook niet te dicht op elkaar; houd er minstens een kwartier tussen. Zeker als het om videovergaderingen gaat, is het belangrijk uw brein even tot rust te laten komen. Daarnaast schiet u zo niet meteen in de stress als een vergadering uitloopt. Haal een kopje koffie, maak een sanitaire stop of, als u thuiswerkt: ruim de vaatwasser uit of knuffel de kat.

Plan ook vakanties

Over voorpret gesproken: zet ook de vakanties en vrije dagen in uw agenda. Doe dat meteen aan het begin van het jaar en plan de rest eromheen, voordat de boel dichtslibt en er geen of onvoldoende tijd is om bij te komen. Momenten waarop u tijd aan uzelf of uw gezin besteedt, geven u de kans om weer op te laden en los te komen van uw werk.

Bijlagen bij dit bericht

Burn-out voorkomen
E-learning | VideoCollege 21 minuten
Vakantie- en verlofplanning 2021
Tools | Formulieren