De regels van de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA)

Als de opdrachtgever bij het werken met een zelfstandige zonder personeel (zzp'er) zekerheid wil hebben over het inhouden en afdragen van loonheffingen, heeft hij volgens de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) twee keuzes. Deze infographic laat u zien welke keuzes dat zijn.

Let op: Systeem van goedgekeurde overeenkomsten verdwijnt. In het regeerakkoord staat dat het kabinet de goedgekeurde (voorbeeld)overeenkomsten op grond van de Wet DBA gaat vervangen door een nieuw systeem, omdat de Wet DBA onvoldoende waarmaakt waarvoor hij is ingevoerd. Het nieuwe systeem moet vooraf meer zekerheid gaan bieden dat er geen sprake is van een dienstbetrekking bij het werken met zelfstandige opdrachtnemers, onder andere door invoering van een opdrachtgeversverklaring die via een webmodule moet worden ingevuld. Het is nog niet duidelijk wanneer de overstap op het nieuwe systeem precies gaat plaatsvinden.

Op de themapagina van de Wet DBA vindt u het laatste nieuws.

Download de tool
Direct toepasbaar in de praktijk

Infographic - PDF - 1.00 mb

  • Ontwikkeld door experts in samenwerking met de redactie van Rendement Uitgeverij.
  • U ontvangt automatisch bericht bij een update van de tool

Gerelateerd aan deze tool

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Wet DBA
    • Videocollege 6 minuten

    De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) is op 1 mei 2016 in werking getreden en vervangt het systeem van de Verklaring arbeidsrelaties (VAR). Tot 1 juli 2018 hebben organisaties...

[MB_prinsjesdag]

Heeft u een vraag over Wet DBA?

Bart Agerbeek

Belastingadviseur, Partner

Agerbeek Advies
Adviseur is nu beschikbaar