Voorbeeld modelovereenkomst algemeen – Geen verplichting tot persoonlijke arbeid

De Verklaring arbeidsrelatie (VAR) is inmiddels verdwenen. In plaats van de VAR kunnen opdrachtgevers en opdrachtnemer gebruikmaken van een door de Belastingdienst goedgekeurde modelovereenkomst om zekerheid te krijgen over de voorgenomen arbeidsrelatie. Hiervoor kunt u ook de eigen overeenkomst tussen uw organisatie en een opdrachtnemer laten toetsen door de Belastingdienst. Deze tool bevat een goedgekeurde overeenkomst die u kunt gebruiken in situaties waarin de werknemer niet verplicht is om persoonlijk de arbeid te verrichten.

Let op: Systeem van goedgekeurde overeenkomsten verdwijnt. In het regeerakkoord staat dat het kabinet de goedgekeurde (voorbeeld)overeenkomsten op grond van de Wet DBA gaat vervangen door een nieuw systeem, omdat de Wet DBA onvoldoende waarmaakt waarvoor hij is ingevoerd. Het nieuwe systeem moet vooraf meer zekerheid gaan bieden dat er geen sprake is van een dienstbetrekking bij het werken met zelfstandige opdrachtnemers, onder andere door invoering van een opdrachtgeversverklaring die via een webmodule moet worden ingevuld. Het is nog niet duidelijk wanneer de overstap op het nieuwe systeem precies gaat plaatsvinden.

Op de themapagina van de Wet DBA vindt u het laatste nieuws.

Download de tool
Direct toepasbaar in de praktijk

Overeenkomst - MS Word - 80.54 kb

  • Ontwikkeld door experts in samenwerking met de redactie van Rendement Uitgeverij.
  • U ontvangt automatisch bericht bij een update van de tool
Deze tool komt voor in de volgende trajecten:

Gerelateerd aan deze tool

Laatst toegevoegd

Meest gelezen

E-learningcursussen

  • Wet DBA
    • Videocollege 6 minuten

    De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) is op 1 mei 2016 in werking getreden en vervangt het systeem van de Verklaring arbeidsrelaties (VAR). Tot 1 juli 2018 hebben organisaties...

[MB_prinsjesdag]

Heeft u een vraag over Wet DBA?

Henk ten Hove

Senior Salarisadviseur

216 Accountants
Adviseur is nu beschikbaar