Als werkgever moet u aan werknemers die u ontslaat - of van wie u de arbeidsovereenkomst niet verlengt - een transitievergoeding betalen. De werknemer kan die gebruiken om omscholing of jobcoaching te bekostigen, zodat hij gemakkelijker een nieuwe baan kan vinden. Ook is de transitievergoeding een compensatie voor baanverlies. U kunt op verschillende kosten op de transitievergoeding in mindering brengen of de vergoeding in termijnen betalen.
Op deze pagina vindt u over dit onderwerp links naar het laatste nieuws, antwoorden op veelgestelde vragen en infographics. Ook vindt u hulpmiddelen (tools), zoals stappenplannen, voorbeeldreglementen, standaardbrieven en nog veel meer, zodat u snel met dit onderwerp aan de slag kunt in uw organisatie.
Hoe hoog is de transitievergoeding?
Voor het berekenen van de transitievergoeding moet u weten welke loonbestandelen wel of niet meetellen. Daarna kunt u op basis van de lengte van het dienstverband de hoogte vaststellen door de rekentool in te vullen.
Moet de werkgever altijd een transitievergoeding betalen?
Een werkgever is een transitievergoeding verschuldigd als hij de werknemer ontslaat of zijn arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd niet verlengt. Ook bij ontslag tijdens de proeftijd moet de werkgever de transitievergoeding betalen. Bij ontslag op staande voet, met wederzijds goedvinden of als de werknemer zelf de arbeidsovereenkomst opzegt, is de werkgever niet wettelijk verplicht een transitievergoeding uit te keren. Soms kan de werkgever compensatie krijgen voor de verschuldigde transitievergoeding.