Snel aan de slag met uitzendkrachten
Jouw organisatie wil met uitzendkrachten gaan werken of werkt er al een tijdje mee. In beide gevallen is het goed om alle zaken op orde te hebben. Sommige wetten stellen namelijk jouw organisatie als inlener gelijk met de werkgever. Denk aan de Arbeidstijdenwet, Arbeidsomstandighedenwet en de Wet arbeid vreemdelingen.
Naast recht op een goede en gezonde werkplek heeft een uitzendkracht ook medezeggenschapsrechten. En de ondernemingsraad ook.
Tot slot ben je als inlener hoofdelijk aansprakelijk voor het loon dat de uitzendkracht ontvangt van het uitzendbureau. Dit risico kan je aanzienlijk verminderen door op tijd de juiste maatregelen te nemen. Deze toolbox loodst je door al deze onderwerpen heen, zodat jouw organisatie met een gerust hart aan de slag kan met het werken met uitzendkrachten.
-
1
Snel aan de slag met uitzendkrachten
Snel aan de slag met uitzendkrachten
Zorg vakkundig voor alle voorwaarden
Eén van de belangrijkste punten bij het werken met uitzendkrachten is het kiezen van een goed en gedegen uitzendbureau. Als jouw organisatie uitzendkrachten inleent, loop je het risico op inlenersaansprakelijkheid. Ook ben je – net als de werkgever, het uitzendbureau – aansprakelijk voor schade die een uitzendkracht lijdt als hij bijvoorbeeld betrokken zou raken bij een bedrijfsongeval. Tot slot heeft de ondernemingsraad ook nog wat in de pap te brokkelen.
Deze toolbox helpt jouw organisatie met het kiezen van een goed uitzendbureau, het nemen van de juiste arbomaatregelen, het beperken van aansprakelijkheidsissues en rekening te houden met de medezeggenschapsrechten van zowel de OR als die van de uitzendkracht.
-
2
Alles over het inlenen van uitzendkrachten
Alles wat u moet weten over de uitzendovereenkomst
Verdiepingsartikel Arbeidsovereenkomst Publicatiedatum: 27-03-2024
Soms is het interessant om uitzendkrachten in te zetten. Het geeft u bijvoorbeeld flexibiliteit, want uitzendkrachten zijn in te lenen in drukkere periodes. Ook scheelt het tijd, omdat het uitzendbureau de werving en selectie van kandidaten regelt.Verder hoeft u het loon niet door te betalen bij ziekte; dat is de verantwoording van het uitzendbureau. Aan al dit gemak hangt uiteraard wel een prijskaartje. In dit artikel leest u alles over de uitzendovereenkomst.
Wat zijn de voor- en nadelen van een flexibele schil?
Verdiepingsartikel Flexwerkers Publicatiedatum: 18-11-2024
Veel werkgevers zijn terughoudend in het aanbieden van vaste contracten aan werknemers. Er wordt veel gewerkt met tijdelijke dienstverbanden, uitzendkrachten, oproepkrachten of freelancers. Hoewel een flexibele schil veel voordelen heeft, kleven er ook nadelen aan.
Verschillen tussen contracting, uitzending en payrolling
Verdiepingsartikel Arbeidsovereenkomst Publicatiedatum: 21-06-2021
Er zijn diverse arbeidsconstructies met externe partijen mogelijk. In de praktijk worden begrippen door elkaar gebruikt of is niet helemaal duidelijk of er sprake is van contracting of terbeschikkingstelling van personeel. En dat onderscheid is juist van belang, omdat bij elke constructie verschillende regels gelden!
Wat is een uitzendbeding?
Vraag & Antwoord Uitzendkrachten & gedetacheerden Publicatiedatum: 15-02-2024
We werken sinds kort met een uitzendbureau en onlangs kwam de term uitzendbeding voorbij. Wat betekent dit precies en wat zijn de gevolgen van zo’n beding voor onze organisatie?
Detachering en uitzendwerk: welke informatieplicht?
Vraag & Antwoord Uitzendkrachten & gedetacheerden Publicatiedatum: 23-09-2024
We hebben gelezen dat we voor uitzendkrachten een extra informatieverplichting hebben. Geldt deze extra informatieverplichting ook voor detacheringen? En, waarover moeten we de werknemer informeren?
Als de CAO voor Uitzendkrachten niet van toepassing is
Verdiepingsartikel Uitzendkrachten & gedetacheerden Publicatiedatum: 11-12-2023
Een uitzendbureau dat geen lid is van de ABU of de NBBU is in principe ook niet gebonden aan de CAO voor Uitzendkrachten. Pas vanaf het moment dat de cao algemeen verbindend is verklaard, moeten de meeste uitzendorganisaties deze toepassen. Welke regels gelden voor die uitzendbureaus in de periode dat de cao niet algemeen verbindend is verklaard?
-
3
Kies het juiste uitzendbureau
Kies een goed en gedegen uitzendbureau
Tool Uitzendkrachten & gedetacheerden Publicatiedatum: 16-04-2024
Gebruik dit stappenplan om te beoordelen of u te maken heeft met een goed uitzendbureau.
Verklaring betalingsgedrag nu online aan te vragen
Nieuws Contact met de Belastingdienst Publicatiedatum: 21-01-2025
Ondernemers en werkgevers hebben in sommige situaties een zogeheten 'Verklaring betalingsgedrag' nodig van de Belastingdienst. Bijvoorbeeld om het risico op inlenersaansprakelijkheid voor de inlener te verkleinen. Deze verklaring is nu ook digitaal aan te vragen.
Wat kost een uitzendbureau en waar bestaan die kosten uit?
Vraag & Antwoord Uitzendkrachten & gedetacheerden Publicatiedatum: 01-10-2024
Onze organisatie maakt weleens gebruik van uitzendbureaus. Het valt ons op dat de tarieven van de uitzendbureaus nogal van elkaar kunnen verschillen. Wat is een redelijk bedrag voor een uitzendbureau en waar bestaat dat bedrag uit?
Wat zijn de regels bij overname van een uitzendkracht?
Vraag & Antwoord Uitzendkrachten & gedetacheerden Publicatiedatum: 31-12-2024
Via een uitzendbureau hebben we een uitzendkracht ingehuurd. We zijn erg tevreden over deze flexwerker en willen hem graag in dienst nemen. Mogen we een uitzendkracht een vast dienstverband aanbieden? Wat zijn de risico's?
-
4
Regel een gezonde en veilige werkplek
Hoe laat een werkgever zijn uitzendkrachten veilig werken?
Infographic Uitzendkrachten & gedetacheerden Publicatiedatum: 16-03-2022
Uitzendkrachten zijn kwetsbaar. Zij horen bij de groep die het vaakst te maken krijgt met een arbeidsongeval. Om hun veiligheid te waarborgen, hebben zowel de inlenende werkgever, de uitzendorganisatie als de uitzendkracht zelf een aantal plichten. Wat moet de werkgever doen om te zorgen dat de uitzendkracht veilig kan werken?
Wie is verantwoordelijk voor de veiligheid van uitzendkrachten?
Vraag & Antwoord Arbowet Publicatiedatum: 24-03-2022
Wie is verantwoordelijk voor de veiligheid van een uitzendkracht, wij als inlener, de uitzendorganisatie of de uitzendkracht zelf?
Moeten wij een volledige RI&E aan het uitzendbureau sturen?
Vraag & Antwoord Risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) Publicatiedatum: 09-12-2024
Onze organisatie is inlener van een aantal uitzendkrachten. Moet de werkgever als inlener altijd de volledige risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) aan het uitzendbureau sturen?
Geldt het uitzendbeding nu wel of niet bij ziekte?
Vraag & Antwoord Uitzendkrachten & gedetacheerden Publicatiedatum: 26-02-2025
Het stond lang in de uitzend-cao: de regel dat het contract van een uitzendkracht kan eindigen bij ziekte. Geldt het uitzendbeding bij ziekte nog steeds?
-
5
Beperk het risico op inlenersaansprakelijkheid
Pas op voor inlenersaansprakelijkheid!
Tool Inlenersaansprakelijkheid en ketenaansprakelijkheid Publicatiedatum: 31-08-2023
Als het uitzendbureau niet de juiste loonheffingen afdraagt, kan de fiscus bij u aankloppen. Dit heet inlenersaansprakelijkheid.
Beperk het risico op inleners- en ketenaansprakelijkheid
Tool Inlenersaansprakelijkheid en ketenaansprakelijkheid Publicatiedatum: 15-02-2024
Als aannemer als inlener van personeel heeft uw onderneming mogelijkheden om het risico van keten- en inlenersaansprakelijkheid te beperken.
Aansprakelijkheid beperken door gebruik van g-rekening
Verdiepingsartikel Inlenersaansprakelijkheid en ketenaansprakelijkheid Publicatiedatum: 28-09-2023
Uw onderneming kan het risico van ketenaansprakelijkheid en inlenersaansprakelijkheid beperken door geld te storten op een geblokkeerde rekening van de aannemer of uitlener. Dit is een rekening die alleen kan worden gebruikt voor de betaling van loonheffingen aan de Belastingdienst of doorstortingen naar andere geblokkeerde rekeningen. Zorg dat u aan de voorwaarden voldoet om het risico daadwerkelijk te beperken!
-
6
Uitzendkrachten en de ondernemingsraad
OR & de rechten en bevoegdheden bij flexkrachten
Verdiepingsartikel OR en pensioen Publicatiedatum: 04-10-2022
Werkgevers maken dankbaar gebruik van flexibele arbeidsconstructies zoals uitzenden, payrollen en contracting om beter in te kunnen spelen op veranderingen of tijdelijke drukte. Bij flexibele arbeid gaat het enerzijds om het ter beschikking stellen van arbeidskrachten, waaronder uitzenden en payrollen vallen, anderzijds is er bijvoorbeeld contracting. Wat zijn de verschillen tussen deze arbeidsconstructies en welke rechten en bevoegdheden heeft uw OR?
Uitzendkracht heeft eerder medezeggenschapsrechten
Tool Samenstelling van de OR Publicatiedatum: 21-04-2022
Sinds 1 januari 2022 hebben uitzendkrachten eerder stemrecht bij de OR-verkiezingen. Ook mogen ze zich eerder verkiesbaar stellen.