Mei: hoog tijd voor de vakantiebijslag

16 mei 2019 | Door redactie

De uitbetaling van de salarissen van mei zit eraan te komen en dat betekent dat veel werknemers met smart zitten te wachten op hun vakantiebijslag. Wat zijn de regels voor de uitbetaling van deze beloning ook alweer?

In veel organisaties wordt de vakantiebijslag in mei of in juni uitbetaald. Dat hoeft echter niet per se. In de wet staat namelijk de vakantiebijslag in principe in juni uitbetaald moet worden, maar dat werkgevers en werknemers ook mogen afspreken dat dit op een ander tijdstip gebeurt. Ze moeten dat dan wel schriftelijk met elkaar overeenkomen. Daarnaast moet uw organisatie de vakantiebijslag minstens één keer per jaar uitbetalen. Dat mag ook elke keer als de werknemer zijn loon ontvangt. Hij krijgt dan dus niet één keer per jaar een groot bedrag uitbetaald. 

Recht op 8%

In principe heeft iedere werknemer die in Nederland in dienstbetrekking werkt, recht op vakantiebijslag. Dat staat in de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag (WML). De vakantiebijslag moet minimaal 8% van het loon van de werknemer zijn. Voor werknemers die meer dan drie keer het minimaal verdienen, is de werkgever niet verplicht om over het meerdere vakantiebijslag te betalen. Dat moet dan wel vastgelegd zijn in de (collectieve) arbeidsovereenkomst.

Tabel bijzondere beloningen verplicht

Bij de uitbetaling van de vakantiebijslag moet de tabel bijzondere beloningen toegepast worden. Betaalt een werkgever vakantiebijslag uit die loon uit vroegere dienstbetrekking is, dan geldt daar een aparte tabel voor. Tot 1 januari 2016 mochten bijzondere beloningen ook toegevoegd worden aan het reguliere tijdvakloon. Werknemers moesten daardoor echter regelmatig bijbetalen in hun aangifte inkomstenbelasting. Het toepassen van deze zogenoemde voordeelregel is daarom niet langer toegestaan.