En weg is het vakantiegevoel

In de zomerperiode kunt u lekker bijkomen van het drukke werkjaar. Tenminste, dat is de bedoeling. Het weer was deze zomer nu niet bepaald om over naar huis te schrijven. Veel werknemers zijn dan ook verre van uitgerust, en eigenlijk nu alweer toe aan vakantie. Er zijn er zelfs die na de zomervakantie ‘doodmoe’ op kantoor verschijnen. Als u goed plant, kunt u de schade wel beperken.

6 september 2011 | Door redactie

Het was goed zoeken naar zonnestralen deze zomer. 2011 kende de op één na natste zomer sinds - zet u schrap - 1901! Alleen de zomer van 1966 was nog natter. Het hondenweer drukte niet alleen de pret, maar had ook een negatief effect op de rust. Onderzoeksbureau De Vos & Jansen ondervroeg in opdracht van RTL Media verschillende mensen. Uit de resultaten van de enquête blijkt dat bijna 65% van de ondervraagden alweer toe is aan vakantie. En een kwart van hen geeft het slechte zomerweer daarvan de schuld. Maar ook de werknemers die wél met een vakantiegevoel op kantoor verschijnen, kunnen hier niet lang van genieten. Gemiddeld verdwijnt het vakantiegevoel al na één werkdag.

Plannen en archiveren voorkomen stress

Ook u moet na de zomervakantie weer in de mallemolen van uw organisatie meedraaien. Maar u kunt wel voorkomen dat de stress u na één werkdag alweer bij de keel grijpt. Zo houdt u zo lang mogelijk het vakantiegevoel vast als u al vóór uw vakantie orde op zaken stelt. Dus niet die bergen werk ontvluchten door de deur achter u dicht te trekken, maar archiveren en taken klaarzetten voor uw terugkomst op kantoor. Plan ook voldoende tijd in om eerst alle e-mails, voicemails en brieven te verwerken. Dit moet toch gebeuren, en u kunt dan geleidelijk weer op stoom raken.