Laatste week 2021 gunstig voor verlaging vakantiesaldo

2 december 2021 | Door redactie

De laatste week van het jaar biedt werknemers vaak de uitgelezen kans om een langere tijd vrij te zijn met opname van een paar vakantiedagen. Doordat dit jaar beide kerstdagen én nieuwjaarsdag in het weekend vallen, zijn meer vakantiedagen nodig.

Werknemers die de laatste week van december vrij willen zijn, zullen een grotere hap uit het vakantiedagensaldo moeten nemen dan in voorgaande jaren. Werkgevers die een stuwmeer aan vakantiedagen willen tegengaan, kunnen werknemers daarom stimuleren om eind december vrij te nemen. Ook werkgevers die een verplichte kerstvakantie (tool) inlassen, zullen het openstaande saldo flink zien teruglopen.

Parttime werknemers compenseren voor feestdagen

Uit een analyse van werkgeversvereniging AWVN voor NU.nl blijkt – mede door de winterse feestdagen die in het weekend vallen – dat 2021 een zogenoemd ‘werkgeversjaar’ is.
2023 wordt juist een ‘werknemersparadijs’. Bovengemiddeld veel feestdagen zijn dan doordeweeks, aldus de AWVN. De parttime werknemer met zijn vaste vrije dag op vrijdag is rond de kerstdagen van 2023 helemaal spekkoper. Hij kan namelijk met opname van twee vrije dagen, elf dagen aaneengesloten vrij zijn. Toch zijn parttimers niet altijd zo fortuinlijk, feestdagen kunnen tenslotte ook op de vaste vrije dag van de parttime werknemer vallen. Organisaties kunnen een ongelijke behandeling van parttimers voorkomen met een pro-rata-berekening of jaarurensysteem (tool),

Feestdag is niet per definitie een vrije dag

Of een werknemer vrij is op een feestdag, is overigens niet wettelijk bepaald. Bepalingen hierover staan in de arbeidsovereenkomst, het arbeidsvoorwaardenreglement of de cao. De meeste werknemers moeten bijvoorbeeld op Goede Vrijdag en Bevrijdingsdag gewoon werken. Als een feestdag niet als vrije dag geldt maar de werknemer die dag niet wil werken, zal hij van zijn vakantiesaldo gebruik moeten maken. Staat in de arbeidsovereenkomst, het arbeidsvoorwaardenreglement of de cao dat werknemers vrij zijn op een feestdag, dan moet de werkgever ook het loon doorbetalen. Werkgevers doen er verstandig aan goede afspraken te maken over feestdagen en werk (toolbox).

Bijlagen bij dit bericht