Lager tarief bij verkoop van verlofdagen

27 juni 2013 | Door redactie

Nederlandse werknemers hebben nog steeds een stuwmeer aan verlofdagen. De nieuwe vakantiewetgeving moet dit aantal verlofdagen verminderen. CNV Vakmensen wil daar nog een schepje bovenop doen en stelt voor om een belastingtarief van 25% in te voeren voor het verkopen van verlofdagen.

Op basis van de nieuwe vakantiewetgeving per 1 januari 2012 moet een werknemer de wettelijke vakantiedagen (bij een fulltime werkweek zijn dat 20 dagen) opmaken binnen een half jaar na het opbouwjaar. Voor de niet-wettelijke vakantiedagen geldt nog de normale vervaltermijn van vijf jaar. Deze maatregel moet het aantal vakantiedagen van de werknemers verminderen.

Tarief van 25%

CNV Vakmensen wil daar nog een voorstel aan toevoegen. In plaats van het gebruikelijke tarief van de loonbelasting hebben ze het voorstel om een tarief van 25% op de verkoop van verlofdagen in te voeren. Dit moet een prikkel zijn om de vakantiedagen te verkopen en kan de economie op die manier weer op gang helpen. Voor ondernemingen heeft dat ook een positief effect. De niet-opgenomen vakantiedagen staan namelijk op uw balans en hebben een negatieve invloed op de winst. Verkopen werknemers deze vakantiedagen, dan verbetert dat de balanspositie van uw onderneming.