Motiveer medewerkers in coronatijd vrije dagen op te nemen

10 juni 2020 | Door redactie

Vakantieplannen zijn onduidelijk geworden of zelfs in het water gevallen door de coronapandemie. Veel werknemers hebben hun vakantiedagen ingetrokken tot nader order. Toch is het belangrijk om vrij te nemen. Tips om medewerkers te stimuleren vrije dagen op te nemen.

Nu de coronacrisis roet in het eten gooit en veel vakantieplannen niet doorgaan of bepaalde bestemmingen mogelijk een gevaar voor de gezondheid vormen, besluiten medewerkers hun vakantie uit te stellen. Maar ondanks het thuiswerken en afgeblazen reisplannen, is het wel degelijk belangrijk om vrij te nemen om fysiek en mentaal weer op te laden. Medewerkers kunnen echter niet verplicht worden om vakantie te nemen, hooguit kan het ze dringend worden geadviseerd. Tips om werknemers vrije dagen te laten opnemen.

Bij toerbeurt vrij

Faciliteer het opnemen van vakantie. Creëer daarvoor ruimte in de werkplanning. Kan er werk blijven liggen? Laat het dan liggen. Laat in andere gevallen medewerkers werkzaamheden van elkaar overnemen. Door het hele team hierbij te betrekken ontstaat er een cultuur waarin makkelijker voor korte periodes vrij kan worden genomen, wetende dat een collega de zaken waarneemt. Zo kan er bij toerbeurt vrij worden genomen en wordt het probleem omzeild waarbij iedereen tegelijkertijd de opgespaarde vakantiedagen opneemt. Als taken niet kunnen worden overgenomen, laat medewerkers dan vooruit werken. Dit geldt voor werk dat niet kan blijven liggen.

Meerdere korte vakanties

Het lijkt een inkopper, maar ga niet voorbij aan het waaróm van vakantie. Leg uit dat vakantie nodig is om de batterij op te laden, het hoofd leeg te maken, uit te rusten en te herstellen van werk. Maak bovendien duidelijk dat nu vakantiedagen opnemen bezettingsproblemen voorkomt in het najaar.

Vertel medewerkers dat vakantievieren niet per se vliegen naar een verre bestemming betekent. Het kan ook in de vorm van tijd doorbrengen met het gezin, het volgen van een cursus of tijd aan familie besteden. Vakantie hoeft ook geen aaneengesloten periode te zijn; maak medewerkers duidelijk dat ze ook iedere week één of twee vrije dagen kunnen opnemen in plaats van drie weken achter elkaar. Geef zelf het goede voorbeeld door af en toe een vrije dag te nemen. Deel ook hoe die vrije tijd is ingevuld. Bijvoorbeeld door te klussen, een uitstapje met het gezin te maken of een lang weekend in een vakantiehuisje door te brengen.