Niet fiscaal voordelig vakantiedagen afkopen

6 september 2013 | Door redactie

Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ziet niets in het fiscaal voordelig afkopen van vakantiedagen. Door de constructie zouden werknemers hun bovenwettelijke vakantiedagen tegen een lager belastingtarief kunnen afkopen. Hierdoor zou het aantal openstaande vakantiedagen van werknemers worden verlaagd.

In reactie op vragen van de Tweede Kamer liet minister Asscher weten dat hij het onwenselijk vindt dat werknemers hun vakantiedagen fiscaal voordelig kunnen afkopen. Volgens de minister leidt een lager tarief tot ongelijke behandeling tussen werknemers die bovenwettelijke vakantiedagen hebben om te verkopen en degenen die dat niet hebben. Ook zou de constructie leiden tot minder opbrengsten voor de Staat, omdat werknemers hun vakantiedagen kunnen afkopen tegen een lager tarief dan gebruikelijk.

Werknemers hebben € 16 miljard aan vakantiedagen openstaan

Bovendien kan een werknemer via deze constructie een deel van zijn loon inleveren voor meer vakantiedagen. Vervolgens kan hij deze vakantiedagen afkopen tegen een voordeliger belastingtarief dan voor zijn loon geldt. Dat is volgens de minister een onwenselijke situatie.
Werkgeversvereniging AWVN liet eerder dit jaar weten dat Nederlandse werknemers aan het eind van 2012 gemiddeld over 16 niet opgenomen vakantiedagen beschikten. Dat kwam volgens AWVN overeen met een bedrag van € 16 miljard aan openstaande vakantiedagen.