Vakanties goed plannen voorkomt problemen

5 augustus 2015 | Door redactie

Juist in de zomerperiode is het belangrijk om het opnemen van vrije dagen met elkaar te overleggen. Door de kleinere bezetting hebben collega’s het vaak al drukker dan normaal. Onverwacht vrije dagen opnemen, kan dan in het verkeerde keelgat schieten.

Een goede vakantieplanning helpt bedrijven om zonder problemen de zomermaanden door te komen. Daarvoor is het noodzakelijk dat u op tijd van uw collega’s hoort wanneer zij denken met vakantie te gaan. In veel bedrijven roept het ad hoc opnemen van vrije dagen (omdat het bijvoorbeeld ineens mooi weer is) ergernis op. Dat hoeft natuurlijk niet. U ondervangt dit door de bezetting in de zomer niet te krap te plannen.

Altijd overleggen over opnemen vrije dagen

Ook is het verstandig om altijd te overleggen met elkaar over het opnemen van een of meer vrije dagen. Daarmee laat u zien dat u aan uw collega’s denkt. Ook kunt u dan meedenken over het opvangen van eventuele problemen. Vrije dagen zijn kostbaar, dus probeer er met z’n allen ervoor te zorgen dat iedereen zo veel mogelijk vrij kan nemen op de momenten dat hij of zij dat het liefst wil. Ook als dat op korte termijn is. Het is prettig als er enige flexibiliteit mogelijk blijft. Zo voorkomt u ook dat collega’s gaan ‘spijbelen’ en zich bijvoorbeeld ziek melden. Want wie wil nu niet genieten van de zon als hij eindelijk schijnt?