Vakantietijd is helemaal niet ontspannend

11 juli 2011 | Door redactie

De zomervakantie is aangebroken. Een groot deel van uw medewerkers zal er in de komende periode dan ook graag even tussenuit knijpen. Zon, zee en strand, een culturele reis of gewoon lekker bijtanken in eigen land; het zijn ontspannende vooruitzichten. Toch zien veel medewerkers op tegen de vakantieperiode. Een werkvloer met wisselende bezetting is namelijk alles behalve ontspannend.

Volgens uitzendbureau Unique ziet een derde van de medewerkers enorm op tegen de vakantieperiode. Verder is 20% van mening dat de zomermaanden te veel werkdruk opleveren als er geen vakantiekrachten zijn ingehuurd. Ook vindt 13% dat de vakanties van collega’s niet goed genoeg op elkaar zijn afgestemd.

Vakantie tijdens de zomermaanden

Hieruit blijkt maar weer eens hoe belangrijk het is dat u ervoor zorgt dat de werkzaamheden gewoon uitgevoerd kunnen worden. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Zo zullen uw teamleden met kinderen allemaal juist de komende tijd vakantiedagen willen opnemen. Zij zijn immers gebonden aan de schoolvakanties. Maar ook de overige medewerkers zullen graag een vakantie plannen tijdens de zomermaanden.

Zorgvuldig overdragen

Stel een goed vakantierooster op waarbij er altijd een minimale bezetting is. Zet zo nodig vervangende krachten in. Laat uw medewerkers die op vakantie gaan zo veel mogelijk vooruitwerken. Voor een zorgvuldige overdracht van de werkzaamheden kunt u de vakantiegangers een inventarisatie laten maken van wat er allemaal moet gebeuren. Vraag daarnaast om een overzicht van de taakverdeling zodat u weet wie welke taak van wie overneemt en zorg dat alle nodige informatie te vinden is. Het kost misschien veel tijd, maar op deze manier kunnen uw medewerkers wel met een gerust hart op vakantie en komen de achterblijvers niet voor onaangename verrassingen te staan.