Werknemers twijfelen door corona over opnemen vakantie

Tijdens deze coronacrisis verkeren veel werknemers in onzekerheid over hun vakantiedagen. Want waarom zou je nu vakantie opnemen? Misschien wil je eerder opgenomen vakantie zelfs wel annuleren. Maar vanuit arbo-oogpunt is dat misschien niet zo’n goed idee.

2 april 2020 | Door redactie

Vlag EngelsThis news article is also available in English

De periode komt er weer aan dat iemand met een beetje slimme aanpak rond de komende feestdagen veel vrij zou kunnen nemen. Maar op dit moment twijfelen veel werknemers. Want waarom zou je dat doen? Je kunt op dit moment nergens heen, en thuis zit je toch al. Toch is het arbotechnisch goed om werknemers te adviseren wél een paar vrije dagen op te nemen. Thuiswerken lijkt dan wel relaxt, maar ongemerkt is het juist inspannend, zeker nu er veel extra activiteiten ontplooid moeten worden zoals videovergaderen.

Paar dagen ontspannen

Ook raken mensen sneller geïrriteerd omdat ze deadlines moeten halen maar dat door de gezinssituatie niet voor elkaar krijgen. Dat komt de sfeer niet ten goede. Dan is het prettig om ook weer eens een paar dagen te kunnen ontspannen en in alle rust met privézaken bezig te zijn. Dus ook voor werknemers die dagen terug willen boeken, is het de overweging waard er toch een paar te laten staan rond de komende feestdagen.

Snel duidelijkheid geven

Daar komt nog bij dat er onduidelijkheid is over het vervallen van de wettelijke vakantiedagen die in 2019 zijn opgebouwd. Op 1 juli gebeurt dat. Veel werknemers stellen hun werkgever de vraag of die periode verlengd kan worden omdat ze momenteel minder kunnen doen met hun vrije dagen. Werkgevers zijn daar echter niet happig op, omdat ze vrezen dat iedereen vrij wil nemen als zo meteen de productie weer op gang komt. Het is dus goed als de werkgever snel duidelijkheid geeft (tool) over zijn standpunt. Ook kan de werkgever tijdelijk de werklast per werknemer wat verlagen, zodat het makkelijker is even bij te komen van de coronaperikelen zonder werkstress te hebben.

Bijlagen bij dit bericht