De vakantiebijslag is nogal karig dit jaar

8 mei 2015 | Door redactie

De meeste medewerkers kijken reikhalzend uit naar de uitbetaling van hun vakantiebijslag. Het zou echter goed kunnen dat ze dit jaar van een koude kermis thuiskomen. Voor heel wat medewerkers in Nederland valt de vakantiebijslag namelijk lager uit dan voorgaande jaren.

De meeste organisaties betalen het vakantiegeld uit in mei. Hierover heeft u ook kunnen lezen in MT Rendement 3-2015 op pagina 7 en 8. Voor veel medewerkers is de vakantiebijslag een welkom extraatje. Dit jaar ontvangen veel medewerkers echter een lager bedrag dan ze gewend zijn. Dat komt omdat er dit jaar bij de uitkering van bijzondere beloningen rekening wordt gehouden met de afbouw van de heffingskortingen. Hierdoor blijft er netto ook minder over van de vakantiebijslag.

Afbouw heffingskorting verlaagt vakantiebijslag

De heffingskortingen zijn een directe korting op de inkomstenbelasting die werknemers betalen. Sinds 1 januari 2014 zijn de arbeidskorting én de algemene heffingskorting inkomensafhankelijk. De korting wordt in stappen afgebouwd. Per 2024 vervalt de uitbetaling van de algemene heffingskorting aan de minstverdienende partner. Met name medewerkers die tweeënhalf keer het modale inkomen hebben, leveren in. Zij ontvangen € 256 minder vakantiebijslag. Medewerkers met anderhalf keer een modaal inkomen houden netto € 242 minder over en twee keer modaal gaat er € 204 op achteruit. Een modaal inkomen (€ 2.916 bruto per maand, Nibud 2015) moet het met € 59 minder doen. Alleen medewerkers met een minimumloon gaan er niet op achteruit.

Vakantiebijslag berekenen

De kans is groot dat uw medewerkers u na de uitbetaling van de vakantiebijslag flink aan de tand gaan voelen. Salarisverwerker ADP heeft een handige voorbeeldtekst (pdf) opgesteld die u van pas kan komen bij het beantwoorden van vragen van uw medewerkers over de lagere vakantiebijslag. Ook heeft ADP een rekentool ontwikkeld waarmee uw medewerkers kunnen berekenen hoeveel ze inleveren op hun vakantiebijslag.