Conferentiecamera voor optimale hybride meeting

24 maart 2022 | Door redactie

Een hybride meeting is handig als een deel van de deelnemers zich buiten de vergaderruimte bevindt. Om de fysiek aanwezige deelnemers óók digitaal goed in beeld te brengen, kan men een conferentiecamera op tafel zetten.

Met een conferentiecamera zijn in een hybride meeting (tool) niet alleen de digitale vergaderdeelnemers goed te zien op het beeldscherm, maar de fysieke deelnemers net zo goed. Geen vergaderzaal meer dus met een raar opgeblazen perspectief door een statische webcam – waarbij deelnemers op de achtergrond eigenlijk nauwelijks van elkaar te onderscheiden zijn – maar alle fysieke deelnemers ook afzonderlijk goed in beeld.

Audiodetectie en gezichtsherkenning

Technisch gezien is er inmiddels veel mogelijk. Zo kunnen de meeste conferentiecamera’s aan de hand van audiodetectie bepalen wie er aan het woord is en de camera op deze spreker richten. Ook is het mogelijk om álles rondom de camera in beeld te brengen: met speciale (groothoek)lenzen tot wel 360°. De topmodellen beschikken daarnaast over ruisonderdrukking, gezichtsherkenning en perspectiefcorrectie.

Aandachtspunten bij de aanschaf

Bij het uitkiezen van een conferentiecamera moet een organisatie daarnaast hierop letten:

  • Voor een beleving alsof de online deelnemers fysiek bij de meeting aanwezig zijn, heeft een 360°-camera in het midden van de ruimte de voorkeur. Voor plaatsing tegen een muur, bijvoorbeeld onder het presentatiescherm of whiteboard, kan een 180°-apparaat ook prima volstaan.
  • Als een conferentiecamera met een gezichtsveld van 360 graden midden op de vergadertafel moet komen te staan, is een apparaat met een behoorlijk gewicht aan te raden. Te lichte exemplaren zullen gauw verschuiven of zelfs omvallen als iemand bijvoorbeeld tegen de tafel stoot.
  • Niet alle vergadercamera’s zijn standaard uitgerust met een of meer microfoons en luidsprekers. De (relatief lage) prijs kan daarvoor een aanwijzing zijn. Het is dan beter om niet een camera met matig werkende, ingebouwde microfoon en speakertjes aan te schaffen, maar liever een complete videoconferentieset.
  • Een veelgehoorde kreet is de ‘PTZ-camera’, oftewel een camera die over speciale functies en opties beschikt voor pan (het horizontaal volgen van een bewegend object), tilt (in verticale richting volgen) en zoom (in- en uitzoomen). Dat zijn camerabewegingen die nodig zijn voor een professionele vervaardiging van livestreams, webinars (tool) of vergelijkbare videoproducties. Kies bij voorkeur conferentiecamera’s met gemotoriseerde, op afstand bedienbare of automatisch geregelde PTZ-mogelijkheden.

Bijlagen bij dit bericht

Effectief vergaderen I: doel en opbouw
E-learning | VideoCollege 20 minuten
Effectief vergaderen II: van voorbereiding tot verslag
E-learning | VideoCollege 41 minuten