Vergaderen kost meer dan u denkt

24 februari 2012 | Door redactie

Zoals u weet, is tijd geld. Vergadert u veel, dan is dit misschien een mooie kans om te bezuinigen. Leidinggevenden blijken namelijk maar liefst een derde van hun tijd te spenderen aan vergaderen. Zit u ook regelmatig in overleg, dan bent u dus geen uitzondering. Een handige app voor de iPhone berekent wat uw overleg kost.

Uit onderzoek van de London School of Economics en de Harvard Business School blijkt dat managers gedurende een 55-urige werkweek 18 uur vergaderen. Ze besteden vijf uur aan zakelijke maaltijden, twee uur aan telefoongesprekken en nog eens twee uur aan videovergaderen. Zo'n 20 uur gaat op aan activiteiten als korte telefoontjes, reizen of een privé-afspraak. De zes uur per week die ze alleen doorbrengen gaat op aan lezen of nadenken.

Reken uit hoeveel de vergadering kost

Als u ook zoveel tijd besteedt aan overleg, wilt u vast weten hoeveel het uw organisatie kost. Om dit te berekenen, is er nu een handige app voor de iPhone. U opent de zogenoemde C.O.M.A.-app (cost of meeting app) en vul het aantal deelnemers van de vergadering in, hun gemiddelde salaris of honorarium per uur en u start de tijd. De app rekent vervolgens uit hoeveel de vergadering kost.