Is wandelend vergaderen een werkbare optie?

22 juli 2019

Wat zijn de voor- en nadelen van wandelend vergaderen als alternatief voor overleggen aan een vergadertafel?

Wandelend vergaderen heeft zelfs een aantal voordelen ten opzichte van het klassieke overleg aan tafel in de vergaderruimte. Zo is wandelen gezond en volgens neurologisch onderzoek zou u tijdens een wandeling ook creatiever en geconcentreerder zijn. Ideale omstandigheden dus voor een productieve vergadering.

Zitten geeft gezondheidsrisico's

Een andere reden om (af en toe) te kiezen voor deze alternatieve vergadervorm is dat zittend werk negatieve effecten op de gezondheid kan hebben. Voor medewerkers die veel zittend (beeldscherm)- werk uitvoeren, is het belangrijk dat zij voldoende pauzes nemen. Zo krijgen de ogen rust en ontstaat er nieuw concentratievermogen om verder te werken. Daarnaast lopen medewerkers die veel zittend werk uitvoeren het risico op gezondheidsklachten aan de armen, nek en schouders. Omdat de werkgever vanuit het Arbobesluit moet zorgen dat beeldschermwerk geen risico oplevert, is wandelend vergaderen een manier om dit risico te verlagen.

Notuleren is lastig

Toch zijn er ook nadelen. Zo kan een uurtje buiten lopen invloed hebben op de motivatie om daarna weer aan de slag te gaan. Zeker als het mooi weer is. Ook is het buiten in een grote groep lastig om elkaar te verstaan. Daarnaast is notuleren een uitdaging, zelfs met een dictafoon.Meer informatie over het goed organiseren van vergaderingen vindt u in de toolbox Stap voor stap naar een effectieve vergadering.