Is wandelvergaderen een goed alternatief voor zittend vergaderen?

22 juli 2019

In het kader van duurzame inzetbaarheid zijn wij geïnteresseerd in wandelvergaderen als alternatief voor zittend overleggen. Wat zijn de voor- en nadelen?

Wandelend vergaderen heeft vele voordelen ten opzichte van het klassieke vergaderen in de daarvoor bestemde ruimte. Niet alleen is wandelen gezond; volgens neurologisch onderzoek zou u tijdens een wandeling ook creatiever en geconcentreerder zijn. Ideale omstandigheden voor een productieve vergadering dus.

Negatieve effecten op de gezondheid

Een andere reden om te kiezen voor deze alternatieve vergadervorm is dat zittend werk negatieve effecten op de gezondheid kan hebben. Voor werknemers die veel zittend (beeldscherm)werk uitvoeren, is het belangrijk dat zij voldoende pauzes nemen. Zo krijgen de ogen rust en ontstaat er nieuw concentratievermogen om verder te werken. Daarnaast lopen werknemers die veel zittend werk uitvoeren het risico op gezondheidsklachten aan de armen, nek en schouders.

Wandelvergaderen heeft voor- en nadelen

Vanuit het Arbobesluit moet de werkgever ervoor zorgen dat beeldschermwerk geen risico oplevert. Wandelend vergaderen verlaagt de risico’s. Dat wil niet zeggen dat er geen nadelen kleven aan wandelvergaderen. Zo kan een uurtje buiten lopen invloed hebben op de motivatie om daarna weer aan de slag te gaan. Zeker als het mooi weer is. Ook is het buiten in een grote groep lastig om elkaar te verstaan. Daarnaast is notuleren een uitdaging, zelfs met een dictafoon.