Adv-dagen hoeft u niet uit te betalen

26 juni 2013 | Door redactie

Hebben werknemers in uw organisatie recht op arbeidsduurverkortings (adv-)dagen, dan hoeft u niet-opgenomen dagen niet uit te betalen. Adv-dagen zijn namelijk bedoeld om werkgelegenheid te creëren en niet om de werknemer een extra voordeeltje te geven in de vorm van betaald verlof. In principe moet een werknemer deze dagen dan ook opnemen in het jaar waarin ze zijn opgebouwd.

In het bericht ‘Vakantiedagen en adv-dagen zijn niet gelijk’ kon u eerder al lezen dat vakantiedagen langer houdbaar zijn dan adv-dagen. Adv-dagen die een werknemer niet opneemt, kan hij meestal niet opsparen en meenemen naar een volgend jaar. In dat geval komen de adv-dagen te vervallen. Als een werknemer zijn adv-dagen niet op tijd opneemt, hoeft u deze dagen niet aan hem uit te betalen. Ook niet bij het einde van het dienstverband. Bij vakantiedagen is dit anders. Deze dagen moet u wel uitbetalen bij uitdiensttreding. In de cao of arbeidsovereenkomst kunnen afwijkende afspraken zijn gemaakt over de vervaltermijn of de uitbetaling van adv-dagen. In dat geval zijn deze afspraken leidend.

Minder cao’s waarin adv-dagen zijn opgenomen

Overigens blijkt uit gegevens van werkgeversorganisatie AWVN dat er steeds minder cao’s zijn waarin adv-dagen worden opgenomen. Van de 450 cao’s die zij bekeken, waren er in ongeveer de helft afspraken gemaakt over adv-dagen. Ook het aantal adv-dagen waar werknemers recht op hebben verminderd. Daarnaast worden seniorendagen vaker afgeschaft.