Asscher wil vaderschapsverlof verder uitbreiden

1 november 2016 | Door redactie

Minister Asscher wil het vaderschapsverlof in de toekomst nog verder uitbreiden. Hij haakt daarmee aan bij het SER-advies over het combineren van werken, leren en zorgen. Ook voor werkgevers is hier een grote rol weggelegd.

Tijdens het congres Arbeid en Zorg dat gisteren in Den Haag is gehouden, maakte minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bekend dat hij het vaderschapsverlof nog verder wil uitbreiden. Vaders (partners) met een pasgeboren baby moeten langer verlof krijgen en liefst meer dan de vijf dagen die het kabinet onlangs heeft voorgesteld. Vaders krijgen met ingang van 2019 mogelijk recht op vijf dagen betaald vaderschapsverlof in plaats van de huidige twee. Wil een vader nu langer verlof dan moet hij een beroep doen op het ouderschapsverlof.  

Hulp bij combineren werk en gezin

Asscher reageert daarmee op het advies van de SER ‘Een werkende combinatie. Advies over het combineren van werken, leren en zorgen in de toekomst.’ Daarin geeft de SER aanbevelingen om werknemers te helpen werk te combineren met zorgtaken en het volgen van opleidingen. Als werknemers langer moeten doorwerken, hebben zij daar hulp bij nodig, bijvoorbeeld om mantelzorg met een baan te kunnen combineren. Ook het combineren van werk en gezin kost moeite. Werkgevers moeten zich inspannen om werknemers te helpen met het vinden en houden van een gezonde balans tussen werk en privé.