Behoefte aan rouwverlof, maar wetsvoorstel kan beter

5 november 2024 | Door redactie

De Raad van State is kritisch op het voorstel voor de Wet invoering rouwverlof. Het wetsvoorstel maakt het verlofstelsel nog complexer en is op sommige punten niet goed onderbouwd. Tegelijkertijd is er in organisaties wel behoefte aan een rouwverlofregeling.

Het initiatiefwetsvoorstel van SGP, CDA en ChristenUnie ligt momenteel bij de Tweede Kamer. Het wetsvoorstel regelt dat werknemers met een gezin betaald rouwverlof kunnen opnemen bij het overlijden van een partner of een minderjarig kind. De verlofduur is minimaal eenmaal de wekelijkse arbeidsduur. De verlofregeling heeft meerdere doelen, waaronder het terugdringen van (langdurig) ziekteverzuim als gevolg van rouw. De Raad van State onderkent in een advies dat er een breed gedragen wens is om rouwverlof te regelen, maar ziet in het huidige voorstel diverse nadelen.

Zoveelste verlofregeling binnen complex verlofstelsel

Allereerst wordt aangestipt dat het kabinet en de SER het verlofstelsel willen vereenvoudigen, terwijl het voorstel wederom een nieuwe regeling introduceert en daarmee het stelsel complexer maakt. De Raad van State adviseert de initiatiefnemers ‘op deze spanning in te gaan’. Zij hebben eerder al eens toegelicht dat het rouwverlof juist onderdeel kan worden van het nieuwe stelsel en dat hun voorstel vooruitloopt op de hervorming, die voorlopig niet geregeld zal zijn.
Een ander punt is dat een ‘afdoende rechtvaardiging’ ontbreekt voor de gekozen doelgroep. Het wetsvoorstel geldt nu alleen voor werknemers met minderjarige kinderen van wie de partner of een kind overlijdt. Maar ook in andere situaties kan er een terechte behoefte aan rouwverlof (tool) zijn.

Minimumnorm kan onbedoeld maximumnorm worden

Tot slot vraagt de Raad van State zich af wat de minimumnorm voor de verlofduur toevoegt. Meestal gaan werkgevers begripvol om met rouwende werknemers en is er bij het verlof maatwerk nodig. Het risico bestaat dat de minimumnorm in de praktijk de status van maximumnorm krijgt en op die manier averechts werkt. Al met al adviseert de Raad van State om het wetsvoorstel niet in behandeling te nemen, tenzij het wordt aangepast. De vraag is wat er nu mee gaat gebeuren.

HR-professionals zien wel wat in wettelijk rouwverlof

Veel HR-professionals zijn wel voorstander van een week wettelijk rouwverlof op kosten van de werkgever, zo komt naar voren uit een peiling van HR Rendement op LinkedIn. Maar liefst 74% van de 153 respondenten bestempelt de regeling als een goed plan. 12% vindt de regeling te duur voor werkgevers en 7% denkt dat de regeling niet van toegevoegde waarde is.

Bijlagen bij dit bericht