Couveuseverlof alleen bij verlof per 2015

23 februari 2015 | Door redactie

Als een werkneemster vóór 1 januari 2015 met zwangerschapsverlof is gegaan, heeft ze geen recht op extra bevallingsverlof als haar baby vanwege medische problemen langer in het ziekenhuis moet blijven. Ook niet als de baby pas na 1 januari 2015 geboren is.

Als het pasgeboren kind van een werkneemster na de bevalling langer dan zeven dagen in het ziekenhuis moet blijven, krijgt de werkneemster extra bevallingsverlof. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft in antwoord op Kamervragen (pdf) laten weten dat er geen overgangsrecht geldt voor werkneemsters die vóór 1 januari 2015 met verlof gegaan zijn, maar van wie het kind na 1 januari geboren wordt. Alleen werkneemsters die na 1 januari met verlof gegaan zijn, kunnen recht hebben op het extra verlof.

Achtste opnamedag is eerste extra verlofdag

Om het aantal dagen extra bevallingsverlof te berekenen, moet u vanaf de achtste opnamedag de dagen in het ziekenhuis bij het verlof optellen. Stel dat de baby tot drie weken na de geboorte in het ziekenhuis moet blijven, dan heeft de werkneemster recht op twee extra weken bevallingsverlof. Hierbij geldt wel een maximum van tien weken.

Niet snel verlenging bij late geboorte

De werkneemster heeft bovendien geen recht op de verlenging van het bevallingsverlof als het aantal opnamedagen minder is dan het aantal dagen dat sowieso al bij het verlof wordt opgeteld omdat de werkneemster later is bevallen dan de geplande bevallingsdatum. Krijgt een werkneemster twee weken extra verlof, omdat ze later bevalt dan gepland én moet haar kindje ook nog drie weken in ziekenhuis blijven, dan krijgt ze in totaal dus maar twee weken extra verlof.