Geen overgangsrecht voor couveuseverlof

18 februari 2015 | Door redactie

Werkneemsters die vóór 1 januari 2015 met zwangerschapsverlof zijn gegaan en van wie de baby vanwege medische problemen (zoals vroeggeboorte) langer in het ziekenhuis moet blijven, hebben geen recht op een langere periode bevallingsverlof. Dit heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid onlangs laten weten.

Werkneemsters van wie het kind na de bevalling langer dan zeven dagen in het ziekenhuis moet blijven (denk bijvoorbeeld aan couveusekinderen) hebben sinds dit jaar langer recht op verlof. In antwoord op Kamervragen (pdf) liet minister Asscher onlangs weten dat dit niet geldt voor werkneemsters die vóór 1 januari 2015 met zwangerschapsverlof zijn gegaan. Alleen werkneemsters van wie het zwangerschapsverlof na 1 januari 2015 ingaat, kunnen dus aanspraak maken op het extra bevallingsverlof als hun kindje moet worden opgenomen.

Extra dagen bevallingsverlof berekenen

Om het aantal dagen extra bevallingsverlof te berekenen, moet u vanaf de achtste opnamedag de dagen in het ziekenhuis bij het verlof optellen. Stel dat de baby dus nog drie weken in het ziekenhuis moet blijven, dan heeft de werkneemster recht op twee extra weken bevallingsverlof.  Voor het aantal dagen dat bij het bevallingsverlof kan worden opgeteld, geldt wel een maximum van tien weken. Daarnaast heeft de werkneemster geen recht op de verlenging van het bevallingsverlof als het aantal opnamedagen minder is dan het aantal dagen dat sowieso al bij het verlof wordt opgeteld, omdat de werkneemster later is bevallen dan de geplande bevallingsdatum.