Kan werknemer rouwverlof opnemen na overlijden van naaste?

5 oktober 2018 | Door redactie

Na het overlijden van een familielid, vriend of andere naaste, heeft een werknemer vaak behoefte aan vrije tijd voor het verwerkingsproces. Mogelijk kan hij rouwverlof opnemen, maar een wettelijk recht hierop bestaat momenteel niet.

Als een werknemer vrij wil nemen voor zijn rouwproces na een overlijden, kan hij zijn werkgever vragen naar de mogelijkheden. Er is geen wettelijke rouwverlofregeling waar de werknemer gebruik van kan maken. Bij de behandeling van het wetsvoorstel Invoering extra geboorteverlof (WIEG) in de Tweede Kamer pleitte de SGP voor invoering van een wettelijk rouwverlof, maar het kabinet gaf aan hier geen voorstander van te zijn. Volgens het kabinet zal een (uniforme) wettelijke regeling voor rouwverlof onvoldoende kunnen inspelen op de persoonlijke behoeften van de werknemer bij rouw. Wel kan de werknemer doorgaans direct na het overlijden van een naaste enkele dagen calamiteiten- en ander kort verzuimverlof (tool) opnemen.

Cao kan recht op rouwverlof geven

De wet biedt dus geen uitkomst. Sommige cao’s bevatten wél bepalingen die werknemers een recht op rouwverlof bezorgen. De werknemer kan dan – afhankelijk van wat de cao-partijen hebben afgesproken – een aantal dagen per periode (gedeeltelijk) betaald of onbetaald verlof opnemen. Daarbij zullen er voorwaarden gelden voor de relatie van de werknemer met de persoon die is overleden, bijvoorbeeld dat de overleden naaste een partner, kind of ouder is. Is er geen cao-bepaling voor rouwverlof van toepassing, dan kan de werkgever ook zelf nog regels voor rouwverlof hebben opgenomen in het eigen arbeidsvoorwaardenreglement.

Vakantiedagen in plaats van rouwverlof

Is er helemaal niets vastgelegd rond rouw, dan komt het nog meer aan op overleg tussen de werkgever en werknemer. Als de werkgever niet bereid is om (betaald) rouwverlof te geven, behoudt de werknemer natuurlijk altijd de mogelijkheid om (een deel van) zijn resterende vakantiedagen op te nemen. Een belangrijke vraag is wat de werknemer verder helpt; rouwverwerking kan lang duren en de manier waarop met een overlijden wordt omgegaan, verschilt per persoon. De één heeft baat bij vrije tijd, terwijl de ander juist behoefte heeft aan afleiding via zijn werk, eventueel met de vrijheid om wat flexibeler met de werktijden en invulling van het werk om te gaan. De werkgever heeft er zelf ook baat bij de werknemer zo goed mogelijk te ondersteunen, want ziekteverzuim ligt op de loer.