Moet werknemer vrij nemen voor bezichtiging van woning?

30 oktober 2018 | Door redactie

De huizenprijzen blijven maar stijgen. Een woning bemachtigen is daarom lastig, zeker voor starters. Nadelig is ook dat huisbezichtigingen vaak alleen tijdens werkdagen kunnen plaatsvinden. Hoe kan een werknemer hiermee omgaan?

Op veel plaatsen in Nederland is er momenteel sprake van een verkopersmarkt: huisverkopers kunnen rekenen op genoeg interesse. Iemand die een huis wil kopen, zal vaak tegen de nodige concurrentie moeten opboksen. Een werknemer kan daarbij het probleem hebben dat hij tijdens zijn werkdag moet bezichtigen. Een (groot) deel van de makelaars biedt immers niet de mogelijkheid om in het weekend of ’s avonds te bezichtigen. Er bestaat geen wettelijke verlofvorm waar de werknemer voor het bekijken van een woning gebruik van kan maken.

Bijzonder verlof of uren inhalen voor bezichtiging

In de cao, het personeelsreglement of arbeidsovereenkomst kunnen wel afspraken zijn opgenomen over bijzonder verlof. Dit verlof is bijvoorbeeld bedoeld voor een verhuizing. Misschien kan de werknemer dit bijzonder verlof ook wel inzetten voor een bezichtiging. Dat zal afhangen van de afspraken. De werknemer moet de werkgever voor bijzonder verlof om toestemming vragen (tool). In deze huizenmarkt moet een werknemer echter veel geluk (of geld) hebben om snel een huis te vinden. Meestal zijn er meerdere bezichtigingen nodig. De werknemer zal daarvoor in overleg met de werkgever op zoek moeten naar andere oplossingen. Een makkelijke manier is om de door de bezichtiging verloren uren op een ander moment in te halen, maar dat is niet bij elk werk mogelijk.

Voor bezichtiging woning vakantie-uren opnemen

De werknemer heeft natuurlijk ook de mogelijkheid om vakantie-uren op te nemen. Als hij zijn werk niet op een ander moment kan inhalen, is dat wellicht een uitweg. Het verzoek om de vakantie-uren zal de werknemer meestal pas vlak voor de bezichtiging kunnen indienen. Als het de werkgever in de problemen brengt, hoeft hij het niet te accepteren. Maar de werkgever heeft voor een afwijzing een gewichtige reden nodig. Lukt het de werknemer echt niet om een bezichtiging met de makelaar in te plannen, dan rest hem nog de optie om buiten werktijd gewoon een keer aan te bellen bij de huidige bewoners. Met een beetje geluk bieden zij de werknemer de kans een kijkje te nemen.