Nog steeds niks zeker over calamiteitenregeling

15 september 2016 | Door redactie

Hoewel de beoogde ingangsdatum van de calamiteitenregeling 1 oktober 2016 is, is nog niet duidelijk of de regeling ook echt ingaat. UWV moet eerst nog uitsluitsel geven over de haalbaarheid ervan.

De calamiteitenregeling zou per 1 oktober de huidige regels voor loondoorbetaling bij onwerkbaar weer en andere niet-economische calamiteiten vervangen, maar het blijft angstvallig stil rond de regeling. In maart kondigde minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aan dat de regeling aangepast zou worden en dat de invoering – die gepland stond voor 1 april – voor de derde keer uitgesteld werd.

Regeling kan nog helemaal van tafel

Het wachten is nu op de resultaten van de uitvoeringstoets van UWV, waaruit moet blijken of het invoeren en handhaven van de regeling haalbaar is in de praktijk. Minister Asscher gaf in maart ook aan dat de calamiteitenregeling helemaal van tafel geveegd zou worden als de Tweede Kamer ook na de voorgestelde wijzigingen niet enthousiast zou zijn over de regeling. De vraag is nu of dat inderdaad zal gebeuren.

Wijzigingen gunstig voor werkgevers

Minister Asscher heeft de regeling op deze drie manieren voordeliger gemaakt voor werkgevers:

Toch pakt voor sommige branches de calamiteitenregeling nog steeds duurder uit dan de huidige afspraken die nu tussen werkgevers- en werknemersorganisaties bestaan over onwerkbaar weer en andere calamiteiten.