Tweede Kamer weer aan de slag met uitbreiding kraamverlof

22 juni 2017 | Door redactie

Eerder dan verwacht pakt de Tweede Kamer de behandeling van het wetsvoorstel voor uitbreiding van het kraamverlof weer op. Mogelijk krijgen werknemers alsnog per 2019 recht op langer kraamverlof.

Na de Tweede Kamerverkiezingen werd het wetsvoorstel voor een langer kraamverlof controversieel verklaard. Dit betekende dat de Tweede Kamer het wetsvoorstel pas weer zou behandelen als er een nieuw kabinet zou zijn en de wet niet per 1 januari 2019 in zou kunnen gaan. De PvdA stelde onlangs voor om het wetsvoorstel toch te behandelen onder het demissionaire kabinet. Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft dit verzoek nu geaccepteerd.

Langer kraamverlof nog per 2019 mogelijk volgens UWV

UWV heeft aangegeven dat als er snel duidelijkheid komt over het wetsvoorstel, werknemers alsnog per 1 januari 2019 recht kunnen krijgen op vijf dagen betaald kraamverlof. De instantie moet voor invoering van de wet voorbereidingen treffen. Na de beoogde wetswijziging kan de werknemer op de derde, vierde en vijfde dag van het kraamverlof een uitkering ontvangen van UWV. De eerste twee dagen van het kraamverlof (tool) moet de werkgever betalen.
GroenLinks en CDA speelden een belangrijke rol bij het vervallen van de controversieelverklaring. De partijen willen de duur van het kraamverlof verlengen, maar stemden in eerste instantie voor uitstel van de behandeling van het wetsvoorstel. De partijen hebben nu toch voor behandeling gestemd.

Tweede Kamer geen voorstander van Europees verlofplan

Momenteel is er ook een Europees plan voor het kraamverlof. De Europese Commissie wil een recht op tien dagen betaald kraamverlof. Een meerderheid van de Tweede Kamer is tegen dit plan. Diverse partijen willen dat de uitbreiding van het kraamverlof op nationaal niveau plaatsvindt. Het is nog onduidelijk wat er met de Europese verlofplannen gaat gebeuren.