Vanaf 2017 vijf dagen betaald kraamverlof?

27 augustus 2015 | Door redactie

Werknemers krijgen na de bevalling van hun partner mogelijk recht op vijf dagen betaald kraamverlof. Momenteel bestaat dit recht nog uit twee dagen, maar het kabinet zou de regeling per 2017 willen aanpassen.

Werknemers van wie de partner net een baby heeft gekregen, hebben recht op twee dagen kraamverlof. Sinds 1 januari 2015 hebben deze werknemers de mogelijkheid om hier drie dagen verlof aan vast te plakken. Zij nemen dan een voorschot op hun ouderschapsverlof. Deze drie dagen zijn meestal onbetaald, tenzij in de cao of het personeelsreglement is afgesproken dat de werkgever tijdens ouderschapsverlof (een deel van) het loon moet doorbetalen.

Mogelijk acht verlofdagen na bevalling van partner

Uit uitgelekte begrotingsplannen voor Prinsjesdag blijkt dat per 2017 het betaalde verlof mogelijk wordt uitgebreid van twee dagen naar vijf dagen. Dat zou kunnen betekenen dat de drie extra dagen die de werknemer nu onbetaald kan opnemen, straks wel betaald zijn. Het zou echter ook kunnen dat een werknemer straks recht heeft op vijf dagen betaald kraamverlof en aansluitend nog drie extra dagen (onbetaald) ouderschapsverlof kan opnemen. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de plannen nog niet bevestigen, maar verwijst hiervoor naar Prinsjesdag.

Nieuws over Prinsjesdag op Rendement.nl

Wilt u op de hoogte blijven van deze maatregel? Schrijf u dan gratis in voor de Prinsjesdag-nieuwsbrief en ontvang – nog voordat Prinsjesdag voorbij is – al het relevante nieuws in heldere taal in uw mailbox. Daarnaast vindt u op de themapagina Prinsjesdag 2015 het nieuws dat op Prinsjesdag de revue passeert.