Vijf dagen betaald kraamverlof in 2017

31 augustus 2015 | Door redactie

Mogelijk krijgen partners van een vrouw die net bevallen is, per 2017 recht op vijf dagen betaald verlof na de bevalling. Nu hebben medewerkers in zo’n situatie ook de mogelijkheid om vijf dagen verlof op te nemen maar meestal zijn er daarvan slechts twee betaald. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de plannen nog niet bevestigen, maar verwijst hiervoor naar Prinsjesdag.

Uit uitgelekte begrotingsplannen voor Prinsjesdag blijkt dat per 2017 het betaalde verlof voor partners van een vrouw die net bevallen is, mogelijk wordt uitgebreid van twee dagen naar vijf dagen. Deze werknemers hebben al sinds 1 januari 2015 de mogelijkheid om de twee dagen betaald kraamverlof na de bevalling te verlengen met drie dagen. Ze nemen dan een voorschot op hun ouderschapsverlof. Deze drie dagen zijn dus meestal onbetaald, tenzij in de cao of het personeelsreglement is afgesproken dat de werkgever tijdens ouderschapsverlof (een deel van) het loon moet doorbetalen.

Drie extra dagen betaald kraamverlof

Als deze plannen ingevoerd worden, zou dat kunnen betekenen dat de drie extra dagen die een medewerker nu onbetaald kan opnemen, straks wel betaald zijn. Het zou echter ook kunnen dat een medewerker straks recht heeft op vijf dagen betaald kraamverlof en aansluitend nog drie extra dagen (onbetaald) ouderschapsverlof kan opnemen. Minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil de plannen nog niet bevestigen, maar verwijst hiervoor naar Prinsjesdag.

Schrijf u gratis in voor de Prinsjesdag-nieuwsbrief

Wilt u op de hoogte blijven van deze maatregel? Schrijf u dan gratis in voor de Prinsjesdag-nieuwsbrief en ontvang – nog voordat Prinsjesdag voorbij is – al het relevante nieuws in heldere taal in uw mailbox. Daarnaast vindt u op de themapagina Prinsjesdag 2015 het nieuws dat op Prinsjesdag de revue passeert.