Vrouwen willen menstruatieverlof van werkgever

28 juni 2024 | Door redactie

De helft van de vrouwen vindt dat werkgevers werknemers menstruatieverlof zouden moeten aanbieden. 40% is zelfs voorstander van een wettelijk menstruatieverlof. Dat meldt het AD op basis van onderzoek van de programma’s EenVandaag en Spot On.

Het onderzoek is gehouden onder 20.000 leden van het EenVandaag-Opiniepanel, onder wie 2.100 menstruerende vrouwen. Een op de vijf van deze vrouwen zou bijna maandelijks gebruikmaken van een wettelijk menstruatieverlof, twee op de vijf alleen als het nodig is. Opvallend is dat er veel vrouwen tegen een wettelijk menstruatieverlof zijn. Dat is vooral omdat ze denken dat het hun arbeidsmarktpositie zou verslechteren. Menstruatieverlof is niet nieuw: onder meer de NS-cao regelt de bijzondere verlofvorm al voor werknemers.

Meer toiletpauzes aanbieden

Volgens de panelleden kunnen werkgevers ook op andere manieren rekening houden met menstruatieklachten. Bijvoorbeeld door vrouwen met klachten thuis te laten werken, op het werk een rustruimte te creëren of door meer toiletpauzes te bieden.
Werkgeversvereniging AWVN heeft bij BNR Nieuwsradio aangegeven aandacht voor menstruatieproblemen op het werk toe te juichen, maar geen voorstander te zijn van een wettelijk verlof. Werkgevers en werknemers zouden dit onderling moeten regelen.

Menstruatieklachten zorgen voor verzuim

Het aanbieden van ‘ander’ verlof werkt niet alleen onderscheidend, maar zorgt er ook voor dat werknemers in bepaalde situaties geen toevlucht nemen tot bijvoorbeeld een ziekmelding. Van de 61% vrouwelijke werknemers die zich in 2022 ziek meldden, deed 10% dat vanwege klachten door de menstruatie, de overgang of een zwangerschap. Dat blijkt uit cijfers uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en TNO. Vooral menstruatieklachten zorgen voor veel verzuim.

Verlof afhankelijk van cao

Of een werkgever een ‘eigen’ verlofregeling kan invoeren (of een wettelijke verlofregeling (artikel) kan ‘uitbreiden’), hangt af van de eventuele cao. Sommige cao’s bieden geen ruimte om een eigen verlofregeling op te stellen (tool). Biedt de cao deze ruimte wel of geldt er geen cao, dan kan de werkgever een regeling wijzigen of invoeren. Omdat het om het wijzigen van arbeidsvoorwaarden gaat, doet de werkgever er goed aan de eventuele ondernemingsraad (OR) hierbij te betrekken. De OR kan meedenken over de wenselijkheid en uitwerking van de regeling.

Bijlagen bij dit bericht