Wachttijd bij calamiteit standaard twee weken

24 juni 2016 | Door redactie

De periode dat werkgevers bij onwerkbaar weer zelf het loon van hun werknemers moeten doorbetalen, wordt straks standaard twee weken. Dat heeft minister Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de Tweede Kamer laten weten.

Uitzonderlijke situaties die ervoor zorgen dat uw organisatie het werk tijdelijk moet stilleggen, worden voor werkgevers toch iets minder duur dan gevreesd. Hoewel de calamiteitenregeling in eerste instantie een eigenrisicoperiode (tool) van drie weken zou introduceren waarin werkgevers het loon van de werknemers zouden moeten doorbetalen bij onwerkbaar weer, heeft minister Asscher laten weten dat die periode standaard twee weken wordt. In de collectieve  arbeidsovereenkomst (cao) kan wel een kortere of langere eigenrisicoperiode worden afgesproken.

Na drie keer uitstel nu toch draagvlak

Eerder werd de invoering van de calamiteitenregeling al drie keer uitgesteld. De Sociaal-Economische Raad vond de regeling maar niks en werkgevers stonden niet te springen om een verplichte eigenrisicoperiode. Door maatwerk mogelijk te maken in de cao, de norm om gebruik te mogen maken van de regeling te verlagen naar een arbeidscapaciteitsverlies van 10% en de standaard eigenrisicoperiode te verkorten  naar twee weken, heeft minister Asscher nu wel draagvlak gecreëerd voor de regeling. De regeling treedt pas in werking als uit een uitvoeringstoets van UWV blijkt dat het invoeren van de gewijzigde calamiteitenregeling haalbaar is. Dan wordt ook de ingangsdatum bekend en of er sprake zal zijn van een overgangsregeling.