Wanneer vallen de feestdagen in 2022?

23 december 2021 | Door redactie

Naast het opschonen van de mailbox, bijwerken van contacten, beantwoorden van berichten die zijn blijven liggen en andere administratieve klusjes, is het belangrijk om ook nu al aan ontspanning te denken in 2022. Hieronder de feestdagen van 2022, om alvast in de agenda te zetten.

Of iets een nationale of officiële feestdag is, zegt in principe niets over of een werknemer die dag moet werken. Er is geen wet waarin staat dat bepaalde feestdagen altijd vrije dagen zijn voor werknemers. Dat is een afspraak die in de cao of in het personeelsreglement van een organisatie moet zijn vastgelegd. In de praktijk is vaak geregeld dat werknemers een toeslag krijgen als ze op een officiële feestdag moeten werken.

Feestdagen uit de Algemene termijnenwet

De wettelijke feestdagen volgens de Algemene termijnenwet zijn in 2022 als volgt:

  • Nieuwjaarsdag: zaterdag 1 januari 2022
  • Goede Vrijdag: vrijdag 15 april 2022
  • Pasen (eerste en tweede Paasdag): zondag 17 en maandag 18 april 2022
  • Koningsdag: woensdag 27 april 2022
  • Bevrijdingsdag: donderdag 5 mei 2022
  • Hemelvaartsdag: donderdag 26 mei 2022
  • Pinksteren (eerste en tweede Pinksterdag): zondag 5 juni en maandag 6 juni 2022
  • Kerstmis (eerste en tweede Kerstdag): zondag 25 en maandag 26 december 2022

Steeds vaker afspraken over andere feestdagen in cao

Waarschijnlijk heeft een organisatie ook te maken met andere feesten, zoals het islamitische Suikerfeest (Eid al-Fitr, maandag 2 mei 2022) of hindoeïstische Lichtjesfeest (Divali, maandag 24 november 2022). In steeds meer cao's zijn niet alleen meer afspraken gemaakt over de christelijke feestdagen.

Veel te regelen rondom feestdagen en werk

Een feestdag vormt voor veel werknemers een welkom rustmoment van hun dagelijkse werk, maar voor organisaties is het soms een waar hoofdpijndossier. Er is van alles wat werkgevers en leidinggevenden moeten regelen met betrekking tot feestdagen, zoals parttimers compenseren voor feestdagen die op hun vaste vrije dag vallen en bepalen hoe het kerstpakket fiscaal gezien het voordeligst (tool) kan worden geregeld. Rendement heeft alle aandachtspunten verzameld in de toolbox Zorg voor goede afspraken over feestdagen en werk.

Meer informatie over de rechten en plichten rondom feest- en gedenkdagen vindt u in de toolbox Zorg voor goede afspraken over feestdagen en werk.