Het verschil: voorraadverzekering en inventarisverzekering

4 maart 2022 | Door redactie

Bij een bedrijfsbrand, storm of diefstal raakt meestal niet alleen het bedrijfspand beschadigd, maar ook uw voorraad, computers, machines en andere installaties. Schade aan deze spullen vormt een groot gevaar voor de continuïteit van uw onderneming. Wat is het verschil tussen een voorraadverzekering en een inventarisverzekering?

Alsu een onderneming drijft, is het belangrijk goed na te denken over verschillende vormen van verzekeringen. Heeft uw onderneming spullen op voorraad, dan kunnen die beschadigd raken door een onvoorziene situatie. Schade aan uw voorraden, grondstoffen, eindproducten of andere handelswaren? Een voorraadverzekering vergoedt de schade aan alle te verkopen goederen die in uw kantoorpand liggen, soms ook als de goederen tijdelijk elders aanwezig zijn.

Voorraadverzekering dekt spullen bedoeld voor verkoop

Een voorraadverzekering dekt de kosten van materiële schade veroorzaakt door onder andere: brand, rook en roet; water, storm, neerslag; criminaliteit:  inbraak, diefstal, vandalisme; blikseminslag en ontploffing; lucht- en ruimtevaartuigen; afpersing of beroving met geweld en bedreiging; aanrijding of aanvaring; lekkage en blusmiddel; werkstaking en incidentele relletjes of opstootjes; kappen en/of snoeien van bomen. Een voorraadverzekering dekt verschillende vormen van schade aan uw voorraad, maar niet schade door bijvoorbeeld een aardbeving of overstroming, grondwater, opzet, schuld en illegale activiteiten. Ook de schade aan uw inventaris is uitgesloten. Voor uw kantoorinrichting is een inventarisverzekering nodig.

Inventarisverzekering dekt spullen van de onderneming

Beschadiging aan spullen die u voor de bedrijfsuitoefening gebruikt, kan ook een groot gevaar vormen voor de continuïteit van uw onderneming. Met een inventarisverzekering verzekert u onder bepaalde voorwaarden de schade aan al de spullen van uw onderneming. Het gaat hier dus om een standaardverzekering voor spullen die uw onderneming niet voor de verkoop gebruikt, zoals machines, bureaus, computers en andere apparatuur.  Met een inventarisverzekering is uw onderneming, net als bij de voorraadverzekering, verzekerd tegen onder andere brand, storm, water en diefstal. De verzekeraar vergoedt ook de kosten om acute schade te beperken, expertisekosten, schade of verlies aan geld en papieren met waarde in geld. De lijst van materiële schades die de inventarisverzekering dekt is vrijwel identiek aan die van de voorraadverzekering. U krijgt geen vergoeding bij schade door opzet, fraude, illegale activiteiten en eigen schuld. Werkt uw computer niet meer of bent u bestanden kwijtgeraakt door niet goed werkende software? Dan kunt u een vergoeding vergeten. Ook goed om te weten: schade tijdens transport van de inventaris maar ook bij laden en lossen is vaak ook niet verzekerd!

Meer specifieke verzekeringen

Voor materiële beschadiging of verlies van bedrijfsmachines bestaat er de machinebreukbedrijfsschadeverzekering. Daarmee zijn uw machines verzekerd als ze in gebruik zijn, tijdens onderhoud en zelfs bij verplaatsing binnen het bedrijfsgebouw. De standaarddekking van deze verzekering geldt in heel Europa. Uitbreiding met een werelddekking is mogelijk. Naast materiële beschadiging en bedrijfsschade door machinebreuk is uw onderneming ook verzekerd voor onder meer vallen en stoten, vreemde voorwerpen in de machine, bedieningsfouten, overspanning of inductie. Is uw onderneming voor de productie, administratie of omzet afhankelijk van computerapparatuur? Overweeg dan een computer- en elektronicaverzekering. Deze verzekering dekt niet alleen de kosten van materiële schade én verlies van elektronische apparatuur maar ook de kosten voor reconstructie van data, systeem-, besturings-, of toepassingsprogramma’s, meerkosten om verwisselbare informatiedragers te repareren of te vervangen, zoals programmeerkosten, huurkosten, transportkosten en extra salariskosten, kosten van invoer- en brondocumenten. De verzekering is ook bedoeld voor onder meer laptops, tablets, randapparatuur die bij de mobiele computer­apparatuur hoort, mainframes, servers, docking stations, modems, printers, kopieermachines, telefooncentrale en toegangsbeveiligingssystemen.

VOORRAADVERZEKERING: dekt spullen die bedoeld zijn voor de verkoop.

INVENTARISVERZEKERING: dekt alle spullen die nodig zijn voor de bedrijfsvoering die niet bedoeld zijn om te verhandelen.

Bijlagen bij dit bericht